Ukrainan ”Oranssi vallankumous” jatkuu. Euroopan parlamentissa ei muusta nyt puhutakaan. Tänään parlamentti lähetti delegaation Kiovaan. Delegaatiossa on meiltä EPP:stä mukana ainakin saksalainen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok ja puolalainen Jacek Saryusz-wolski.

Tilanne muuttuu jatkuvasti. Tänään Ukrainan parlamentti erotti istuvan hallituksen, jonka pääministeri on presidentinvaalien voittajaksi itsensä julistanut Viktor Janukovytsh. Hän ei päätöstä hyväksynyt. Nyt keskustellaan jo itäisten alueiden autonomian lisäämisestä ja Ukrainan kahtiajakautumisesta.

Euroopan parlamentin täysistunnossa pidettiin tunteellisia puheita demokratian puolesta. Puoluepoliittista peliä ei näkynyt missään. Kaikki toivoivat rauhanomaista ratkaisua. Keskusteluun osallistuivat myös Hollannin Eurooppa-ministeri Atzo Nicolai ja komission ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero-Waldner. Molemmat korostivat rauhanomaista ratkaisua.

Ei ikinä uskoisi, että EU-pakka oli täysin levällään Irakin sodassa. Nyt lähes kaikki EU-maat ovat samoilla linjoilla. Mitä enemmän Putin kovistelee EU:ta, sen yhtenäisemmäksi unionin rintama muodostuu. Toivotaan, että unioni ja Venäjä pelaavat nyt yhteen. Se on ainoa tapa saada ”Oranssi vallankumous” onnelliseen päätökseen.

Lounastimme tänään Suomen Akatemian pääjohtaja Raimo Väyrysen kanssa. Paikalla oli peräti 11 suomalaista meppiä. Onnistunut tilaisuus. Keskustelimme seitsemännestä puiteohjelmasta, eli tulevasta tutkimusrahoituksesta, sekä yleisesti Euroopan tutkimuksen ja yliopistojen tilasta.

Suomalaisten meppien keskuudessa on mielestäni hyvä henki. Kaikki ovat mukavia tyyppejä. Veteraaneilta, kuten Esko Seppäseltä, Paavo Väyryseltä ja Kyösti Virrankoskelta, oppii paljon. He ovat myös aina valmiita auttamaan. Olenkin saanut heiltä paljon hyviä neuvoja, joita arvostan.

Kokoomusmeppien kesken meillä menee todella hyvin. Meillä on hauskaa yhdessä. Dynamiikasta ei ole puutetta. Se taitaa näkyä ulospäin, koska aina välillä jossain päin levitellään kaiken maailman huhuja siitä, että homma ei kaikkien välillä pelaisi. Potaskaa, totesimme viimeksi tänään kimppakahveilla.

Aamulla kävin luennoimassa Kymenlaakson edustajille. Myöhästyin tilaisuudesta, koska en löytänyt oikeaan osoitteeseen heti. Koputin ensin mm. yhden lastentarhan oveen ja kysyin jahka siellä olisi suomalaisia näkynyt. Vilskettä riitti, mutta Kymenlaakson porukkaa siellä ei ollut.

Illalla saimme pakattua suurimman osan matkatavaroista. Lähden huomenna Suomeen. Suzanne, Emilie ja Oliver tulevat perässä lauantaina. Nyt nukkumaan. Huomenna on aikainen herätys, koska se on ainoa mahdollisuus käydä lenkillä.

Comment

required