Tänään EU-agendaa dominoi kaksi asiaa: Turkki ja Ukraina.

Hollannin ulkoministeri tapasi Turkin ulkoministerin Haagissa. Tilanne on vähän sama kuin Suomen puheenjohtajakaudella. Ennen joulukuun huippukokousta pidetään painetta yllä ja keskitytään lopputekstien viilaamiseen. Jossain vaiheessa ennen joulukuun 17. nähdään vielä draama.

Ukrainan tilanne on riistäytymässä käsistä. Demokratia ei ole helppoa. Yhdysvallat ja EU tukevat oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkoa. Venäjä onnitteli jo itsensä voittajaksi julistautunutta pääministeri Viktor Janukovitshia.

Euroopan parlamentissa puhutaan jo ylimääräisestä täysistunnosta, jossa käsiteltäisiin Ukrainan tilannetta. Parlamentillahan ei ole asiassa mitään toimivaltaa, mutta keskustelusta ei varmaan olisi haittaakaan. Jonkinlainen julkilausuma on laadittava.

Aamu kului sisämarkkinavaliokunnassa. Iltapäivällä tapasin lobbareita, tanskalaisen toimittajan ja Cambridgessa väitöskirjaa valmistelevan tutkijan. Hyviä tapaamisia kaikki. Nautin varsinkin pohdiskelusta toimittajan ja tutkijan kanssa. Lobbaritapaamiset ovat luonteeltaan erilaisia: kymmenessä minuutissa ei paljon pohdiskella.

Kimmo Sasi poikkesi myös toimistossa. Hän osallistuu parlamentissa järjestettävään WTO-seminaariin. Kävimme Kimmon kanssa läpi Suomen ulkopoliittista keskustelua. Totesimme yhteen ääneen, että tärkeintä on, että keskustelua ylipäätään käydään. Nyt ollaan siirtymässä leimaamisesta substanssiin.

Comment

required