Hallitusneuvottelut jatkuvat huomenna, ja ne on tarkoitus saada valmiiksi perjantaihin mennessä. Jatkan ulko-, turvallisuus-, puolustus- ja EU-poliittisen työryhmän puheenjohtajana. Työmme on hyvällä mallilla.
Turkissa pidettiin eilen parlamenttivaalit, joissa pääministeri Erdoğanin AK-puolue sai odotetusti vaalivoiton. Kannatus oli lähes 50 prosenttia, ja puolue muodostaa hallituksen yksinään. Vaaleissa äänesti melkein 87 % äänioikeutetuista. Vaalikampanja oli ajoittain räväkkää, mutta Erdoğan piti vaalitulosten selvittyä kuitenkin maltillisen ja yhteistyöhakuisen puheen.
AKP on johtanut Turkkia vuodesta 2002. Sen johdolla tehdyt uudistukset ovat vieneet maan demokratiakehitystä ja myös EU-jäsenyyshaaveita eteenpäin. Myös maan talous on ollut voimakkaassa kasvusuunnassa. Erdoğanin tavoitteena on kokonaan uuden perustuslain laatiminen. Sen hyväksymiseen AKP tulee tarvitsemaan opposition tukea. Odotuksia kohdistuu myös kurdien aseman parantamiseen tähtäävään ohjelmaan .
Turkin naapurista Syyriasta saapuu yhä huolestuttavampia uutisia. Syyrian kaaos voi vaikuttaa koko sen lähialueeseen. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Turkkiin on paennut jo yli 5 000 syyrialaista. Monet tulijoista ovat tarvinneet lääkintäapua. Rajan tuntumassa Syyrian puolella on moninkertainen määrä lisää ihmisiä. Turkki ei aio sulkea rajaansa, vaan on varautunut suuriin ihmisvirtoihin. Asevoimat, siviiliviranomaiset ja Punainen puolikuu ovat avanneet jo kolme telttaleiriä.
On valitettavaa, ettei kansainvälinen yhteisö ole pystynyt tekemään päätöksiä Syyrian kohdalla. YK:n turvallisuusneuvoston EU-jäsenet ovat luonnostelleet Syyrian toimet tuomitsevan päätöslauselman. Se olisi tärkeä saada hyväksyttyä. Kansainvälisellä paineella voi olla vaikutusta vain, jos se on riittävän laajaa. Siviileihin kohdistuvan väkivallan Syyriassa on loputtava. Myös Arabiliitto on erittäin tärkeää saada mukaan yhteiseen rintamaan. 

Comment

required