Täysistuntoviikkojen keskiviikko iltana tulee aina sellainen olo, että ”nyt hellittää”. Tällä viikolla en kuitenkaan voi vielä nostaa kaasujalkaa. Huomenna minulla on vielä kolme täysistuntopuheenvuoroa. Tämä viikko taisi mennä vähän överiksi: pidän yhteensä kuusi puheenvuoroa täykkärissä…Aiheina: tekstiilit, lasten lääkkeet, kaksi kertaa turismi, laiminlyödyt taudit kehitysmaissa ja lopuksi vielä pohjoinen ulottuvuus.
Tiedän, tiedän…olen aiemmin sanonut, että täysistuntopuheenvuoroilla ei ole suurempaa merkitystä. Olen edelleen samaa mieltä, mutta puhua pitää. Mitä tärkeämpi aihe, sen parempi. Yleensä kun pyytää kuutta puheenvuoroa, niin saa korkeintaan kaksi. Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, että sain jostain syystä kaikki puheenvuorot, joita ryhmältä pyysin. Onneksi Lauri Tierala, Heli Lehtonen ja Kai Mykkänen ovat syöttäneet minulle hyvää taustamateriaalia. Omaa valmistautumista kannustaa, että en pidä puheita papereista. Ei voi ainakaan olla suoraan paperista lukeva papukaija.
Aamu alkoi perinteisellä suomalaisten meppien ja Olli Rehnin välisellä tapaamisella. Yhteiset aamupalat ovat hyödyllisiä ja tällä kertaa keskustelu pysyi raitella…melkein loppuun saakka. Olli antoi hyvän tilannekatsauksen laajentumisesta. Yleinen ilmapiiri on, että jo sovittujen laajentumissuunnitelmien kanssa edetään. Tämä tarkoittaa, että Romaniasta ja Bulgariasta tulee EU-jäseniä vuonna 2007, jos ne täyttävät kriteerit. Kroatian kanssa aloitetaan neuvottelut kunhan saadaan todistusaineistoa siitä, että kroaatit tekevät kaikkensa sotarikollisten löytämiseksi. Muutamien maiden pyristelystä huolimatta näyttää siltä, että Turkin kanssa aloitetaanjäsenyysneuvottelut 3. lokakuuta.
Aamun toinen kohokohta oli tapaaminen brittien Eurooppa-ministerin, Douglas Alexanderin, kanssa. Aiheena pohjoinen ulottuvuus. Tapaamisessa oli läsnä meppejä Itämerityöryhmästä, mm. Satu Hassi, Henrik Lax, Toomas Ilves (Viron entinen ulkoministeri) ja Vytautas Landsbergis (Liettuan entinen presidentti) ja Jerzy Busek (Puolan entinen pääministeri). Alexander suhtautui myönteisesti pohjoiseen ulottuvuuteen ja Itämeristrategiaan. Itämeriryhmän puheenjohtaja Beazley lupasi tomittaa Itämeristrategiamme brittiministerille heti sen valmistuttua.
Tänään oli monta mielenkiintoista äänestystä (mm. lastenlääkkeistä), mutta ”seksikkäin” oli nk. ”auringonvalodirektiivi”. Tämä asia on herättänyt paljon polemiikkia tyyliin ”EU haluaa säännellä auringonvaloa!”. Kyse oli ehdotuksesta, jonka piti puuttua riskeihin, joita optiselle säteilylle altistumien aiheuttaa. Onneksi meidän poliittisen ryhmän kanta voitti. Sen seurauksena auringonvalon riskien arvioiminen jää edelleen jäsenmaiden vastuulla. Oikeastaan aika hyvä torjuntavoitto.

Tämä kuva on otettu istumapaikaltani. Äänestämme välillä sähköisesti ja välillä ihan vaan viittaamalla. Edessä brittikonservatiivien ”chief whip” (eli piiskuri) Neil Parish viittoilee ohjeita omalle ryhmälleen.
Iltapäivällä puhuin salissa turismin merkityksestä. Turismi on tärkeä alue monella tavalla. Se tuo ihmisiä yhteen (mainoskatko: Connecting People) ja avartaa. Se on taloudellisesti tärkeä palvelusektori, joka vastaa 4 prosenttia Euroopan bkt:stä ja työllistääkuusi miljoonaa ihmistä! Turismi on alue jossa EU:n tuomat kiistattomat edut ehkä eniten näkyvät ikään, kansalaisuuteen, sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Tuin mietintöä, joka kehottaa jäsenmaita läheisempään yhteistyöhön tälläkin sektorilla. Lopuksi en malttanut olla heittämättä pientä piikkiä Berlusconin ja Chiracin suuntaan. Toivoin heidän lukevan ehdotuksen ja saavan siitä inspiraatiota kulinaristiseen matkusteluun ympäri Eurooppaa.