Matkalla töihin kävelin tänään Suomen EU-edustuston (EUE) ohi. Kyseessä on siis Suomen EU-suurlähetystö, jossa työskentelee virkamiehiä eri ministeriöistä. Heidän tehtävänään on ajaa Suomen asiaa EU:n ministerineuvostossa.

Kun olin aikoinaan EUE:ssä töissä, sisäänkäynnin yläpuolta somisti vain Suomen lippu. Taisimme tuolloin olla ainoa edustusto, jonka kansallisen lipun kaverina ei liehunut EU-lippua.

Asiasta käytiin passiivista keskustelua muutaman vuoden ajan. Sen seurauksena edustustoa koristelee nykyään Suomen ja EU:n lippu. Hyvä niin. Tietääpähän mistä paikasta on kyse.

Aamukävely toi mieleen yleisen liputuskäytännön Suomessa. Siihen kuuluu tietenkin hienot perinteet, joita pitää kunnioittaa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Kun kiertelee ympäri Eurooppaa, niin huomaa, että lähes kaikissa EU-maissa sovelletaan nykyään tuplaliputusta. Jokaista kaupungitaloa somistaa kansallinen- ja EU-lippu.

Monessa parlamentissa näkyy myös molemmat liput, kuten myös virallisissa tilaisuuksissa yleensä. Kun jonkun EU-maan pääministeri tai presidentti pitää TV-puheen, taustalla on aina kaksi lippua.

Heittäisin päivän kysymyksen: pitäisikö Suomessakin soveltaa laajemmin tuplaliputusta? Missä yhteyksissä?

Itse olen sitä mieltä, että pitäisi. En kuitenkaan pidä järkevänä, että esimerkiksi itsenäisyyspäivänä heitettäisiin myös EU-lippua salkoon.

Comment

required