Utvassa eli hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa käytiin eilen läpi suomalaisten kriisinhallintajoukkojen tulevaisuutta Tshadissa.

Kävin noin vuosi sitten paikan päällä. 45 asteen hellettä, kuivaa, puutteellinen infrastruktuuri. Lisäksi aluetta piinaa joka vuosi pitkä sadekausi, jolloin liikkuminen maitse on lähes mahdotonta. Suomen rauhanturvaajat ovat motivoituneita ja tekevät erinomaista työtä.

Maaliskuussa 2009 operaatio siirtyi EU:lta YK-johtoiseksi. Suomi jatkoi, mutta joukot sijoitettiin eteläiseen Tshadiin Goz Beidan alueella, missä olemme yhdessä irlantilaisten kanssa.

Meidän arvio on, että YK:n kriisinhallintaoperaatio on tehnyt hyvää työtä. Humanitaariseen tilanteeseen on saatu helpotusta. Pakolaisten asema on parantunut, samoin alueen turvallisuus.

Isäntämaa Tshad on kuitenkin suhtautunut varauksellisesti sotilaallisen MINURCAT-operaation jatkoon. Neuvotteluja YK:n ja Tshadin kesken käydään edelleen. Tällä hetkellä operaation kesto ulottuu vain toukokuulle, ja jatko on hämärän peitossa.

Olemme irlantilaisten kanssa pohtineet, mitä voidaan tehdä. Puhuin viimeksi myöhään eilen illalla Irlannin ulkoministerin kanssa puhelimitse. Toisaalta toivoimme operaatiolle jatkoa. Toisaalta emme voi jättää joukkojamme alueelle sadekauden ajaksi, jos YK-mandaatti puuttuu. Valmistelut joukkojen poisvetämiseksi pitää käynnistää nyt, jos haluamme kotiuttaa joukot ennen sadekautta.

Tästä syystä utvassa päädyttiin eilen siihen, että puolustushallinto voi käynnistää valmistelu- ja varautumistoimet joukkojen poisvetämiseksi. Etenemme normaalissa järjestyksessä. Odotamme, mihin YK:n turvallisuusneuvosto päätyy. Käymme utvassa vielä kertaalleen tilanteen läpi sen jälkeen. Päätös joukkojen vetäytymisestä tehdään sotilaallisen kriisinhallintalain mukaisesti, eli lopullisen päätöksen tekee presidentti.

Kaiken kaikkiaan kurja juttu. Olimme valmistautuneet jatkamaan. YK:n ja koko kansainvälisen yhteisön täytyy tukea Afrikan maita ja yrittää myös kriisinhallinnan keinoin auttaa ratkomaan alueellisia konflikteja. Keskisen Afrikan tilanne, mukaan lukien Darfur sekä Tshad, pysyy huolenaiheena ja YK:n agendalla.

Comment

required