Maanantai kului taas tiiviisti EU-ulkoministerikokouksessa. Työpäivä alkoi ja päättyi Finnairin penkillä.

Sri Lanka oli kokouksen keskeinen aihe. Uutta tietoa tilanteesta tuli jatkuvasti päivän mittaan. Sotilaallinen konflikti näyttää tulleen päätepisteeseen. Nyt täytyisi keskittyä humanitaarisen avun perillesaamiseen, jotta lisäuhreilta vältytään. Kestävän rauhan rakentaminen alkaa siitä.

EU:n suhteet Venäjään puhuttivat jälleen. Valmistelimme loppuviikosta Habarovskissa pidettävää EU-Venäjä-huippukokousta. Omassa puheenvuorossani korostin, että Venäjän kanssa tarvitaan laaja-alaista dialogia. EU:sta tulee väliinputoaja, jos sillä ei ole yhteistä ääntä eikä se kykene osallistumaan keskusteluun vahvalla sisältöpanoksella. Venäjä kuuluu asioihin, joissa unionin on pärjättävä.

Kolmas teema oli Iran. Keskustelussa näkemykset vaihtelivat vahvasta pessimismistä maltilliseen toiveikkuuteen. Unionin rivit olivat kuitenkin hyvin kasassa. Uskon EU:n kykenevän vahvaan Iran-politiikkaan.

Dramaattista sävyä päivään toi komission Berlaymont-rakennuksen tulipalo. Onneksi se saatiin nopeasti kuriin ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Tapasin erikseen Islannin ulkoministerin Össur Skarphéðinssonin. Keskustelimme Islannin EU-integraatiosta. EU-jäsenyyden hakeminen tulee pian Islannin poliittisen johdon harkittavaksi. Lykkyä tykö!

Islannin ulkoministeri Össur Skarphéðinsson

Comment

required