Ensimmäinen työviikko on nyt ohi. Parlamentilla on uusi puhemies. Euroopan komissiolla on uusi puheenjohtajaehdokas. Valiokuntapaikat ja luottamustehtävät on jaettu.

Viikko meni kaiken kaikkiaan erinomaisesti. Käytävät olivat täynnä vanhoja tuttuja. Uusia tuttavuuksia tuli roppakaupalla.

Piitun neuvottelutaitojen ansiosta onnistuimme valiokuntapaikoissa yli odotusten. Kaksitoista valiokuntaa neljän hengen delegaatiolle on varmaan jonkin asteinen ennätys. Piitun ja minun apulaiskoordinaattoripaikat tulivat pisteenä i:n päälle.

Uusiin hommiin totuttautuminen vie aina aikansa. Perusrutiinit eivät synny hetkessä. Tässä vaiheessa on tärkeintä, että uudet tehtävät tuntuvat mielekkäiltä. Innosta ja energiasta ei ainakaan ole puutetta. Toisin sanoen sain ”kicksejä” uudesta työpaikasta.

Vaikka kokemukset olivat päällisin puolin myönteisiä, niin pari asiaa jäi kaivelemaan. Ensiksi se, että en oikein ehtinyt koko viikkona lukea rauhassa. Virkamiehenä totuin siihen, että sain ainakin kahden tunnin lukurauhan päivässä. Tällä viikolla sitä ei ollut. Pitää oppia lukemaan ja kuuntelemaan puheenvuoroja yhtä aikaa.

Toiseksi minua ärsyttivät turhanpäiväiset puheenvuorot: kansankielellä ”paskan jauhaminen”. Neuvostossa kuuli usein löysää puhetta, mutta parlamentissa sitä oli vielä enemmän. Euroopan parlamentti olisi huomattavasti tehokkaampi päätöksentekoelin, jos puheenvuoroista karsittaisiin puolet pois. Ehkä voin käyttää turhan puoliskon lukemiseen…

Täysistunnot ovat tunnetusti pitkälti teatteria. Varsinainen työ tehdään valiokunnissa ja käytävillä. Olen erittäin tyytyväinen valiokuntapaikkoihini.

Perustuslakivaliokunnassa saan kunnian työskennellä todellisten tekijöiden kanssa. Jean-Luc Dehaene, Jean-Louis Bourlanges, Andrew Duff, Jo Leinen ja Elmar Brok ovat kovia luita EU:n tulevaisuuskeskustelussa.

Sisämarkkinavaliokunnassa pääsen käsiksi unionin todelliseen selkärankaan – ihmisten, palveluiden, tavaran ja pääoman vapaaseen liikkumiseen. Savottaa riittää. Budjettivalvontavaliokunta on myös mielenkiintoinen. Siellä on aina räjähdysaltista tavaraa. Väärinkäytösten kitkeminen on todellinen haaste.

Ensi viikolla on valiokuntaviikko. Kaikissa valiokunnissa käydään läpi syksyn aikataulua, kauden keskeisimpiä aloitteita ja tulevan komission kuulemisia.

Ennen sitä lähden viikonlopun viettoon. Meille tulee viikonloppuvieraita: Suzannen koulukaverit Martin ja Ian sekä Suzannen opiskelukaverit Jo ja Rich.

Olemme kutsuneet tukun kavereita kylään lauantaina. Järjestämme kunnon puutarhabileet. Tarjoamme mm. Suomen kansallisherkkua: HK:n sinistä. Olen hankkinut Auran sinappia…onhan Petu ihan Turuust.

Comment

required