Lupasin syvällisemmän analyysin budjettineuvotteluista. Alla hiukan normaalia pidempi nettipäiväkirjamerkintä.

EU:n budjettihuippukokous oli historiallinen ainakin yhdessä mielessä: Se oli tiettävästi historian lyhin. EU-johtajat saapuivat Brysseliin torstai-iltana ja lähtivät lauantaina aamuyöstä.

He kuitenkin viettivät neuvottelupöydän ympärillä yhteensä vain pari tuntia. Lähes kaikki aika käytettiin odotteluun, kahdenvälisiin tapaamisiin ja melkeinpä mihin tahansa muuhun kuin varsinaiseen kokoustamiseen.

Miten on siis mahdollista, että huippukokous saavutti sovun EU:n rahoituksesta, vaikka vielä viikko sitten otsikot kiljuivat Tony Blairin esitysten tulleen tyrmätyiksi?

EU on palaamassa alkulähteilleen hyvässä ja pahassa. Viime päivinä EU on ollut hallitustenvälinen klubi, jossa kaikki riippuu puheenjohtajavaltion nokkeluudesta. Britannian tapa ratkaista EU:n rahoituskiista oli kuin suoraan modernin diplomatian oppikirjasta. Onneksi normaali lainsäädäntötyö ei ole samanlaista.

Britannian käsikirjoitus budjettineuvotteluille oli luultavasti valmiina jo kesällä. Se oli shakespeareläisittäin täynnä yllättäviä käänteitä sekä sankareita, konnia ja muuta kansaa. Ja lopussa kaikki palaset loksahtivat paikoilleen.

Tony Blairin spin-koneisto pyöritti EU:ta läpi klassisen draaman, jossa oli kolme vaihetta:

1. Sankari saapuu kylään ja hurmaa kaikki ajatuksillaan ja puheillaan. Näin heinäkuussa Euroopan parlamentissa.

2. Kylänvanhimmat nousevat vastarintaan ja yrittävät ajaa muukalaisen pois. Näin neuvostossa marraskuussa.

3. Lopulta sankari ja kylänvanhimmat löytävät yhteisen sävelen. Kansa hurraa. Tai ainakin suurin osa hurraa… Näin joulukuussa.

Lady Marion, jonka sankari lopulta kesyttää, oli tässä tapauksessa kreikkalaisen taruston Europa-neito. Albion juonitteli hänet itselleen – kenties peruuttamattomasti.

Mikä oli Suomi-neidon rooli tässä draamassa?

Suomi näytteli pientä sivuosaa, mutta koska hahmomme oli niin omalaatuinen, sillekin oli varattu omat käänteensä.

Suomi oli vauras maalaisserkku, joka saapui kylään vahtimaan kymmenyksiään. Kun kaikki muut oli saatu tyytyväiseksi, sankari päätti armeliaisuuttaan, että myös Suomen asia pitää hoitaa.

Britannia olisi aivan hyvin voinut myös jättää Suomen yksin. Huippukokouksen viimeinen puheenvuorokierros alkoi sillä, että Ranskan, Saksan ja Espanjan valtionpäämiehet kiittelivät Tony Blairin ehdotuksia ja poliittista rohkeutta. Jos siinä vaiheessa Suomen asiat olisivat olleet hoitamatta, olisi ollut vain kaksi vaihtoehtoa: häpeällinen hyväksyntä tai vielä häpeällisempi inttäminen.

Mutta jostain syystä Tony Blair päätti kuunnella Matti Vanhasta. Hän toi ehdotuksensa pelottavalla matemaattisella tarkkuudella mahdollisimman lähelle sitä, mitä meille tarjottiin kesäkuussa. Samalla Suomen nettomaksuasema vakioitiin, kun kesäkuussa tarjottiin ratkaisua, jossa se olisi hiljalleen heikentynyt.

Vain täydellinen ummikko olisi sanonut Britannian ehdotukselle ei.

Suomi maksaa EU:sta edelleen vain murto-osan siitä, minkä muut meitä muistuttavat valtiot (esim. Ruotsi, Hollanti ja Itävalta) maksavat. Samalla saamme erittäin huomattavat määrät mm. aluetukia, maataloustukia sekä tutkimus- ja kehitysrahoitusta.

Jos luvut kiinnostavat varsinkin Suomen näkökulmasta, niin kannattaa käydä valtioneuvoston kotisivuilla:

http://www.valtioneuvosto.fi/vn/liston/base.lsp

Lopulliset luvut selviävät vasta sen jälkeen, kun ministerineuvosto, komissio ja Euroopan parlamentti laativat ns. toimielinten välisen sopimuksen ensi vuoden puolella. Parlamentti ei varmaankaan kaada sopimusta.

Tony Blair tulee huomenna parlamenttiin kertomaan lopputuloksesta. Menen innolla kuuntelemaan…

Comment

required