EU-historian tärkein huippukokous alkaa muutaman tunnin kuluttua. Pöydällä on perustuslakisopimus ja EU:n tulevaisuus.

Tilanne on kutkuttavan jännittävä. Juuri nyt näyttää taas valoisammalta. Ennakkoon hankalilta vaikuttaneilta Puolalta ja Briteiltä on saatu viestiä, että sopu voisi sittenkin syntyä viikonlopun aikana.

Puheenjohtajamaa Saksa antoi tiistaina jäsenmaille kompromissiehdotuksensa tulevan hallitusten välisen konferenssin (HVK) asialistaksi. Ehdotuksen piti olla huippusalainen. Se vuodettiin kuitenkin jo seuraavana aamuna, minkä Eurooppalainen Suomi ry:n Lauri Tierala eilisessä blogikommentissaan huomasi.

Kompromissit eivät koskaan ole yksinkertaisia. Saksa on pistänyt pöydälle ehdotuksen, jossa sopimus jaetaan kahteen osaan: EU sopimus ja sopimus EU:n toiminnasta.

Pyrkimys on mahdollisimman lyhyeen asialistaan, eli mahdollisimman vähäisiin sisällöllisiin muutoksiin. Kuten näilläkin sivuilla on spekuloitu, perustuslaillinen symboliikka hymneineen ja lippuineen karsiutuu.

Perusoikeusasiakirja on hyvä esimerkki lähestymistavasta. Sille ei näillä näkymin tule omaa osaansa perustuslakiluonnoksen tapaan, vaan siihen tullaan vain viittaamaan, oikeudellisesti kuitenkin sitovasti. Muoto siis muuttuu, sisältö pyritään säilyttämään. 

Mikäli sopu HVK:n asialistasta syntyy, alkaa neuvottelut teknisistä yksityiskohdista. Niissä pitää olla hereillä. The devil lies in the details!

Puola on kuitenkin edelleen vaikea pala. Se haluaa vääntää kättä äänestyssäännöistä. Tie on vaarallinen, koska pöydälle nousevat näin muidenkin vanhat vaatimukset esim kommission kokoonpanosta, Euroopan parlamentin paikkajaosta ja uuden ulkoministerin sekä ulkosuhdepalvelun asemasta.

Kaczynskit liittivät neuvottelutilanteen myös toisen maailmansodan tragedioihin. Vähäntänkin ihmeellinen kytkös. Minusta on taktisesti kuitenkin väärin eristää Puola. Muistettakoon, että Britit, Tsekki ja Alankomaat ovat tuoneet enemmän ongelmia pöytään kuin Puola. Suomi ei viisaasti haluaisi monimutkaista neuvottelupakettia sekä saavutettua tasapainoa avata, ja Vanhanen onkin muistuttanut Suomen vanhojen vaatimusten olevan tarvittaessa edelleen voimassa.

Oma veikkaukseni on, että Briteille annetaan muutama opt-out, eli he voivat jättäytyä jonkun yhteistyöalan ulkopuolelle. Alankomaat ostetaan mukaan vahvistamalla kansallisten parlamenttien asemaa.

Jos tänä viikonloppuna ei päästä sopuun niin veikkaan, että keskustelu ydin-Euroopasta lähtee taas liikkeelle. Eli kaikki eivät voi enää tehdä kaikkea yhdessä. On rakennettava vähintään kahden nopeuden EU.

Katse kristallipalloon. Veikkaan sopimuksen syntyvän viikonlopun aikana 60% todennäköisyydellä. Suurlähettiläs Jari Vilen ehdotti tekstarilla veikkausta päättymisajasta. Hän veikkasi lauantaita klo 12.00. Oma veikkaukseni on lauantai-aamuyö klo 3.15.

Laittakaa omia veikkauksianne huippukokouksen päättymisajasta tiskiin, jos juhannusriennoilta ehditte. Syntyi sopimusta tai ei, parhaimman veikkauksen esittäneelle lähetetään kirjani EU 2005: Hikinen vuosi.

Itse lähden perheeni kanssa viettämään jussia Inkoon saaristoon. Hyvää Juhannusta kaikille!

Comment

required