Terveisiä Saariselältä. Järjestyksessä kolmas Saariselän-tapahtuma on nyt onnistuneesti takana. Vierainamme olivat Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis, Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, Kroatian pääministeri Zoran Milanović, Turkin varapääministeri Ali Babacan ja Irlannin eurooppaministeri Lucinda Creighton. Muutama kutsutuista joutui peruttamaan tulonsa viime tipassa. Kahdeksan hengen porukkamme oli mahtava: mukana oli euroon kuuluvia ja sen ulkopuolisia EU-maita, EU:hun kesällä liittyvä Kroatia ja hakijamaa Turkki.
Me päättäjät tapaamme usein kokouksissa, mutta harvoin pystymme keskustelemaan kiireettömästi. Saariselällä istuimme takkatulen ääressä tohvelit jalassa kahtena päivänä. MTV3:n toimittaja kutsui tapaamista osuvasti tohvelidiplomatiaksi.
Kun aloin ideoida Saariselän-tapahtumaa neljä vuotta sitten, tavoitteita oli kolme: lisätä Suomen näkyvyyttä kansainvälisen politiikan kentällä, esitellä Lappia ja saada uusia ajatuksia sisältöön. Kaikki tavoitteet täyttyivät tänäkin vuonna. Yksi teemoistamme oli sillanrakennus. Nyt tarvitaan siltoja EU:n ja sen ulkopuolisten, euro- ja euroon kuulumattomien maiden sekä pohjoisen ja etelän välille. Mikään ei ole tehokkaampaa sillanrakennusta kuin istua pienellä porukalla mökissä ja puhua. Suomelle sopii yhdistäjän rooli, koska meillä on luotettava maine. Juuri tällaisten tapahtumien kautta maine kasvaa entisestään. Kuvat lumisesta Lapista levisivät maailmalle niin suomalaisten kuin lukuisten kansainvälisten toimittajien kautta. Mukana oli myös uutiskanava CNN.
Puhuimme tietysti Kyproksesta, mutta antoisinta omille ajatuksilleni olivat keskustelut EU:n tulevaisuudesta ja reilusta integraatiosta. Reilu integraatio syntyy, kun kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä ja luotamme toisiimme. Yksi puheenaiheista oli yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka. EU:n jäsenmaiden on otettava tulevaisuudessa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan.
Ensi viikolla ohjelmassa muun muassa Suomen ja Venäjän välinen talouskomissio. Nyt lentokoneeseen ja kohti Helsinkiä.

Comment

required