Ennakkoäänet on annettu ja varsinainen vaalipäivä on ylihuomenna. Vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina klo 20. Tänään ja huomenna painetaan vielä Turussa ja Helsingissä. Vaalikuume tiivistyy. Jännittää.

 

Ylen teettämän ennusteen mukaan tilanne on kokoomuslaisittain lupaava. Sen mukaan saisimme 22,7 prosenttia äänistä ja neljä paikkaa. Keskusta saisi kolme paikkaa 17,6 prosentin kannatuksella, perussuomalaiset sekä SDP molemmat kaksi paikkaa, vihreät yhden paikan ja vasemmistoliitto tekisi paluun parlamenttiin yhdellä paikalla. RKP kärkkyy ja on tunnettu loppukiristään.

 

Tähän sopii klassikkokommentti: ”gallupit ovat gallupeja, äänet annetaan uurnilla.” Yhtään ei siis ole varaa höllätä.

 

Tuoreimmissa EU-tason projisoinneissa kolme suurinta olisivat Kokoomuksen ryhmä eli EPP vajaalla 220 paikalla, sosialistit noin 200 paikalla ja liberaalit eli meiltä keskustan ja RKP:n ryhmä noin 60 paikalla. Tämä antaisi meidän kärkiehdokkaallemme Jean-Claude Junckerille etulyöntiaseman komission puheenjohtajaksi suhteessa Martin Schulziin ja Guy Verhofstadtiin. Täytyy kuitenkin todeta, että nämä EU-tason ennusteet ovat epätarkempia kuin erilaiset kansalliset ennusteet. Myös jäsenmaiden tulee olla komission puheenjohtajan takana.

 

Kotimaisiksi ääniharaviksi uutisissa on povattu muun muassa Rehniä ja allekirjoittanutta. Toistan: gallupit tai uutiset eivät määrää ääniharavia, vaan äänestäjät. Varmoja läpimenijöitä ei ole. Jokainen ääni tarvitaan. Ja jokaisesta olen kiitollinen.

 

Euroopan parlamenttivaalien äänestysvilkkaus on EU-tasolla ollut laskeva vuoden 1979 vaalien 61,99 prosentista vuoden 2009 vaalien 43 prosenttiin. Tämä on paradoksaalista siinä mielessä, että samalla parlamentin valta on tasaisesti kasvanut. Nykyään se käyttää tasavertaista lainsäädäntö- ja budjettivaltaa jäsenmaista koostuvan neuvoston kanssa.

 

Suomessa äänestettiin tuoreina jäseninä vilkkaimmin vuonna 1996, jolloin 57,6 prosenttia äänioikeutetuista käytti oikeuttaan. Heikoin tulos saatiin 1999, kun 30,14 prosenttia äänesti. 2004-vaaleissa 39,43 prosenttia kävi uurnilla ja 2009 40,3 prosenttia.

 

Keväällä julkaistiin selvitys, jonka mukaan peräti 60 prosenttia aikoo äänestää joko varmasti tai todennäköisesti. Itse olen veikannut äänestysprosentin kipuavan yli 50 prosentin. Valitettavasti annettujen ennakkoäänten perusteella saatan olla väärässä. Niitä annettiin reippaat 720 000 eli 17,1 prosenttia äänioikeutetuista. Vuonna 2009 luku oli 17,57 prosenttia ja lopullinen äänestysprosentti oli siis tuo 40,3.

 

Tällä kertaa äänestysaktiivisuus ei jää ainakaan puolueista tai medioista kiinni. Puolueet ovat haalineet parhaimmistoaan listoille ja tiedotusvälineet ovat käsitelleet EU-teemoja ja -vaaleja erittäin kiitettävästi. Meininki vaalikentillä on ollut erinomainen, mikä heijastui myös eilisessä Ylen puheenjohtajatentissä. Kiitos sekä puolueille että medioille.

 

Onneksi vielä ehtii. Sunnuntaihin klo 20 asti voi äänestää. Toivottavasti mahdollisimman moni käyttää oikeuttaan!

 

Lopuksi megakiitos tiimille jo tässä vaiheessa. Joukossa on mukana yli 700 ihmistä. Suurin kiitos kuuluu 22 aktiiviselle aluetiimilleni. Kiitos Ted, Marju, Petri, Akusti, Henrikki, Jenni, Hanna, Janne, Salla, Elias, Antti, Tuomas, Outi, Eetu, Caius, Minna, Jaakko, Emilia, Sami, Anssi, Matti ja Sami, jotka vetivät kampanjat läpi alueillaan. Jokainen tiimi on järjestänyt kymmeniä ja kymmeniä eri tilaisuuksia.

 

Matka on ollut vauhdikas. 260 kampanjatilaisuutta 30 paikkakunnalla. On ollut metrokampanjaa, paneeleita, ravintolapäivän tempausta ja kiertämistä tapahtumissa. Neljä päivää kampanjoin pyörän selässä. Kilometrejä kertyi 484. Joka paikassa vastassa on ollut tiimiläisiä, kamppispaitoja, -ilmapalloja ja rekvisiittaa. Hymyjä, tekemisen meininkiä ja positiivista energiaa.

 

Talkootyötä. Pyyteetöntä. Vetää nöyräksi. TJ2.

 

6 Comments
 1. Vilho Partanen
  23.05.2014 19.01

  Onnea ehdokkaalle !

  EU vaatii konentamista, maailma parantamista.

  Reply
  • Vilho Partanen
   23.05.2014 19.02

   Onnea ehdokkaalle !

   EU vaatii kohentamista, maailma parantamista.

   Reply
 2. Mika Kaakinen
  24.05.2014 17.32

  Onnea vaaleihin, vaikka äänestin toista ehdokasta. On hyvä, että on paljon hyviä ehdokkaita, joista voi valita omansa.

  Muista aina tehdä hartiavoimin töitä isänmaan hyväksi.

  Reply
 3. pyssy
  25.05.2014 08.42

  228. Nyt sitten joko Eurooppaan, tai pääministeriksi. Ei huono, ei huono…win – WIN.

  Tsemppiä

  Reply
 4. Mika Kaakinen
  26.05.2014 05.35

  Onnea parlamenttiin pääsyn johdosta. Muhkea äänisaalis ja voitit Halla-ahon. Taitaa olla fiilikset katossa.

  Muista aina tehdä hartiavoimin töitä isänmaan hyväksi missä tehtävässä oletkin. Ole isänmaan ystävä.

  ”Jessen” haltuun.

  Reply
 5. Tuula Kiilamo
  27.05.2014 15.51

  Hyvä Alex, luin näkemyksesi siitä, miten Suomi ja samalla Kokoomus saadaan nousuun. Kannatan mitä vilpittömimmin ajatuksiasi ja periaatteitasi.

  Näin vakuuttavaa ja aitoa sanontaa kohtaa harvoin. Toivottavasti nämä sanat ovat Kokoomuksen uuden puheenjohtajan sanoja.

  Petri Sarvamaa on oiva uusi/vanha MP. Häneenkin voi vilpittömästi luottaa.

  Reply

Comment

required