Taas mentiin niin kuin Strasbourgin tiistaina yleensä mennään. Kaksikymmentä kalenterimerkintää. Katso alla oleva EU-webTV.

Tänään tehtailtiin nimityksiä. Bulgarian ja Romanian komissaariehdokkaat saivat vihreän valon. 

Bulgaria ja Romania liittyvät EU:n jäseniksi vuoden 2007 alusta ja heille lankeaa luonnollisesti oikeus myös yhteen komissaaripaikkaan per maa.

Bulgarialainen Meglena Kunevan vastaa kuluttajansuoja-asioista. Romanialainen Leonard Orban on monikielisyydestä vastaavaava komissaari.

Tänään ohjelmassa oli myös palkintojen jako: Parlamentti myöntää joka vuosi Saharov-palkinnon henkilölle tai järjestölle, joka on esimerkillisellä tavalla toiminut sortoa, suvaitsemattomuutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

%video%

Gonzovideo meidän toimistolta. Kuvaajana Miikka Nieminen.

Tänään palkinto luovutettiin Valko-Venäjän oppositiojohtajalle Alexander Milinkevit?ille. Pitkän aikaa oli epäselvää, pääseekö Milinkevit? ylipäätään vastaanottamaan palkintoa vai estävätkö Valko-Venäjän viranomaiset hänen poistumisensa maasta. Puhemies Borell totesikin hänen elävän ”Euroopan viimeisessä diktatuurissa”.

Palkinto on yksi niistä tavoista, joilla parlamentti pyrkii edistämään ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteita maailmassa. Parlamentin täysistunnossa puhunut  Milinkevit? sai huikeat suosionosoitukset. Hänen mukaansa Valko-Venäjästä tulee vielä joskus Euroopan Unionin jäsen.

Asiasta kolmanteen. Eilen illalla vietin 1,5 tuntia sellaisessa parlamentaarisessa kokouksessa, josta en pidä. Eli puhuttiin paljon ja päätettiin vähän.

Perustuslakivaliokunnassa väännettiin ja vatkattiin valiokuntien varapuheenjohtajien määrän lisäämisestä. Selvää oli, että lukumäärä nousee kolmesta neljään. Silti piti höpistä asiasta iltamyöhään.

Siinä odotellessa rupesin laskemaan montako niin kutsuttua luottamustehtävää Europpan parlamentissa oikein on. Havahduin. Meillä mepeillä on 615 erilaista tittelivirkaa! Siis vain 117 meppiä ovat ilman jonkinlaista erityistitteliä.

Laskelma näyttää tältä (luvuissa voi olla pientä heittoa, mutta ei paljon):

1. Euroopan parlamentin puhemies ja varapuhemiehet – 15.

2. Poliittisten ryhmien puheenjohtajat (ml. yhteispuheenjohtajuudet) – 10.

3. Poliittisten ryhmien varapuheenjohtajat – 32.

4. Valiokuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat – 88.

5. Koordinaattorit ja apulaiskoordinaattorit – 192.

6. Valtuuskuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat – 81.

7. ACP, Euromed ja Eurolat puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat – 19.

8. Poliittisten ryhmien kansallisten delegaatioiden puheenjohtajat – 173.

9. Kvestorit – 5.

Tässä jää nyt sitten vielä mainitsematta rahastonhoitajat ja muutama varapuheenjohtaja. Päällekkäisyyksiäkin tietenkin on. Eli yhdellä mepillä voi olla muutama titteli.

Teesini on yksinkertainen. Mielestäni asemalla on merkitystä jos olet parlamentin puhemies, poliittisen ryhmän puheenjohtaja tai valiokunnan puheenjohtaja.

Kaikki muut varapuheenjohtajista apulaiskoordinaattoreihin, kvestoreista rivijäseniin ovat pitkälti oman aktiivisuuden varassa. Tämä on individualistien parlamentti.

Suomalaisilla mepeillä on mielestäni pullat hyvin uunissa. Aktiivisuutta riittää joka tasolla. Ja onneksi tittelit eivät maksa mitään.

Comment

required