Viikonlopun aikana Gazan siviilien tilanne on huonontunut entisestään Israelin aloitettua maaoperaation. Blogissa 29.12. esittämäni näkemykset ovat edelleen ajankohtaisia. Tulitauko on saatava aikaan välittömästi. Raketti-iskujen Gazasta Israeliin on loputtava, mutta myös Israelin on lopetettava sotilasoperaatio, joka kurjistaa Gazan siviilien tilannetta entisestään.

En usko Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin olevan sotilaallista ratkaisua. Ratkaisun on oltava kestävä ja taattava Israelin turvallisuus ja elinkelpoinen Palestiinan valtio.

Valitettavasti diplomaattiset ponnistelut eivät toistaiseksi ole tuottaneet tulosta. Aktiivisia toimia välittömän tulitauon aikaansaamiseksi ja humanitaarisen avun toimittamiseksi Gazan siviiliväestölle tulee jatkaa entistä voimakkaammin.

Lähi-idän kvartetin (Yhdysvallat, EU, YK ja Venäjä) lisäksi Israelin ja palestiinalaisalueiden naapurimailla sekä muilla lähialueen mailla on tärkeä asema ratkaisua etsittäessä.

Eniten kannan huolta lapsista, joita on Gazan väestöstä yli puolet. Sekä palestiinalais- että israelilaislapsilla on oltava mahdollisuus elää elämäänsä ilman joka päiväistä pelkoa ja suunnitella tulevaisuuttaan.

Comment

required