Perinteinen tiistai Strasbourgissa. Näin mentiin tänään:

6.30. Herätys. Takana rauhaton yö. Tulee aina nukuttua huonosti, kun tietää, että aamutelkkarista soitetaan kello 6.50 paikallista aikaa.

6.40. Luen eiliset muistiinpanot. Nopea preppaus maataloustuista ja avoimuudesta.

6.50. Puhelu maikkarin Huomenta Suomesta. Langan toisessa päässä legendaarinen Lauri ”Late” Karhuvaara. Aiheena maataloustukien avoimuus. Eli pitääkö kertoa, kuka saa maataloustukea ja miten paljon. Suomi, Puola, Itävalta ja Kreikka vastustavat. Puolustin avoimuutta. Se auttaisi ymmärtämään koko maatalouspolitiikan perusajatuksen. Maatalouspolitiikka on julkinen palvelu, jota tuetaan julkisella rahalla. Britanniassa, Hollannissa ja Tanskassa tuet on julkaistu vapaaehtoisesti. On mielenkiintoista havaita, että näissä maissa suurimmat tuet menivät yrityksille (ja Britannian tapauksessa kuninkaallisille…), ei pienviljelijöille.

7.30. Kuljetus parlamenttiin. Päivän uutinen (tai oikeastaan eilisillan) on, että komission puheenjohtaja painaa jarrua laajentumiselle. Hän haluaa institutionaalisia uudistuksia ennen tulevia laajentumisia.

7.45. Käyn läpi aamun mediaa ja päivän asiakirjoja.

8.30. Kokoomusmeppien perinteinen pressiaamiainen. Yleisömenestys. Paikalla on yli 15 suomalaista median edustajaa. Keskustelemme muun muassa Romaniasta, Bulgariasta, Turkista ja vastaanottokyvystä. Keskustelussa vilahtaa myös Viron presidenttivaalit, kemikaaliasetus ja parlamentin sijaintipaikka. Nostamme maljan Viron uuden presidentin, Toomas Ilveksen kunniaksi.

9.45. Käyn pikaisesti läpi yleishyödyllisiin palveluihin liittyviä asiakirjoja. Pitää valmistautua aamupäivän puheenvuoroon.

10.00. Vuorossa on Lempäälän vaikuttajien ryhmä. Vilkas porukka. Keskustelemme muun muassa sisämarkkinoista.

10.30. Tapaan Toomas Ilveksen käytävällä. Karhunhalaus. Olen iloinen Toomaksen puolesta. Juttelemme pikaisesti Itämeri-strategiasta. Lupaamme palata asiaan iltapäivällä.

10.45. Sukellan täysituntosaliin. Keskustelu yleishyödyllisistä palveluista on jo käynnissä. Omassa puheenvuorossani vastustan ajatusta, että aiheesta laadittaisiin EU-tasoinen puitedirektiivi. Yleishyödylliset palvelut ovat erilaisia eri maissa. Suomessa yksityissektori on vahvasti mukana tuottamassa näitä palveluja. Monessa muussa maassa ei ole. Koko keskustelu haiskahtaa protektionismilta.

11.00. Käyn keskustelemassa Barroson kanssa. Juttelemme pikaisesti eilisistä laajentumiseen liittyvistä lausunnoista. Vähän niin kuin veikkasin. Mutkia oli vedetty suoraksi.

11.30. En ehdi Itämeri-ryhmän kokoukseen. Bongaan muutaman kollegan käytävillä. Kaikki kunnossa.

11.35. Äänestykset alkavat. Tänään äänestetään kaikesta maan ja taivaan väliltä. Aiheina ovat muun muassa ilmasto, opiskelijoiden vapaa liikkuminen ja Euroopan parlamentin varainkäyttö.

12.00. Pakenen kahvilaan, vaikka pitäisi olla salissa kuuntelemassa Liberian presidentin juhlapuhetta. Daily Telegraphin toimittaja halusi jutella EU:n kehityksestä. Se kiinnostaa juuri nyt enemmän.

12.35. Äänestykset jatkuvat.

13.00. Vodkalounas… siis lounas sellaisten meppien kanssa, jotka ovat samalla linjalla vodkadirektiivissä. Ei välttämättä maailman tehokkain tilaisuus suhteessa ajankäyttöön. Pikemminkin muistutus siitä, miksi en ole työlounaiden ystävä. No, yhteinen strategia löytyi. Pysymme tiukkana: oikeata vodkaa saa tehdä vain viljasta ja perunasta. Piste.

14.15. Kokoomus-delegaation kokous. Keskustelemme meppikiertuepäivistä ja tulevasta ”meppi-uutiset”-lehdestämme.

15.00. Täysistuntokeskustelu Bulgarian ja Romania EU-jäsenyydestä alkaa. Komissio näyttää vihreää valoa maiden jäsenyydelle, joskin tiukin ehdoin. Taputuksia. Komissaari Olli Rehn pitää hyvän puheenvuoron.

15.45. Säntään ryhmämme perustuslakiporukan kokoukseen. Ei mitään uutta radikaalia. Kalastamme erästä ”isoa” raporttia. Saan myöhemmin viestin Inigo Mendez de Vigolta. Kala jäi haaviin. Siitä enemmän huomenna.

17.00. Takaisin toimistolla. Taitaa olla ensimmäistä kertaa sitten pressiaamiaisen.

17.05. Soitto kotiin. Juttelen Emilien ja Oliverin kanssa. Kaikki kunnossa, vaikka Emilie oli pahoittanut mielensä, koska hänen paras kaverinsa Emilie Dorem ei saanut tulla kylään koulun jälkeen.

17.15. Nopea vaatteiden vaihto ja lenkille. On pakko päästä tuulettumaan. Juoksen vajaan tunnin kanaalin rantaa. Luonto on luonut ihmisen liikkumaan. Lenkki toimii energiaruiskuna. Taas jaksaa painaa.

18.30. Käymme avustajieni Helin ja Laurin kanssa läpi päivän saldoa ja loppuviikon kalenteria. Tuntuu siltä, että homma on hanskassa. Toivottavasti on.

19.00. Osallistun Bulgarian television suoraan lähetykseen yhdessä liberaaliryhmän puheenjohtajan Graham Watsonin kanssa. Pidämme laajentumista hyvänä asiana, mutta korostamme, että ehdot ovat kovemmat kuin aikaisemmin.

19.20. Lähden ryhmäkokoukseen. Turkki-keskustelu on käynnissä. Se keskeytetään ja estradille astuvat Bulgarian ja Romanian Eurooppa-ministerit. Kiittelevät komission päätöstä. Tänään täällä parlamentissa ei taideta kyllä muusta puhuakaan.

19.45. Takaisin toimistolle. Soitan taas kotiin. Äänestä päätelle vilske on kova. Iltatoimet menossa. Tulee koti-ikävä. Toivotan hyvät yöt. Jään tuijottamaan päätettä.

20.30. Lähden Suomen Yrittäjien illalliselle. Väsyttää. En aio viipyä kauaa. Huomenna on taas uusi päivä ja uudet kujeet.

Comment

required