Sain tänään kunnian olla avaamassa André Noël Chakerin kirjan ?The Finnish Miracle? julkistamistilaisuutta. André on aivan mieletön tyyppi, kanadalaissyntyinen suomalainen, joka on asunut täällä 20 vuotta ja tehnyt työtä muun muassa suomalaisen urheilun ja bisneksen parissa. Hänen kohtaamansa innostavat suomalaiset ovat sytyttäneet hänessä kiinnostuksen Suomea kohtaan ja saaneet hänet miettimään, kuinka suomalaiset ovat löytäneet ainutlaatuisen tien menestykseen.

Moni voi kysyä, missä se menestys on nyt, kun harva se päivä uutisissa kerrotaan YT-neuvotteluista tai irtisanomisista. Globaalilla talouden epävarmuudella on erityisen suuri vaikutus Suomeen, kun 40% BKT:stamme tulee viennistä. Sitä ei kuitenkaan ole kiistäminen, että Suomi on yhteiskuntana noussut nopeasti 1970-luvun TOP-30 maasta TOP-3  maaksi. Vaikka kriteerit eivät koskaan ole täysin objektiivisia, seuraavat rankingit kertovat kuitenkin jotakin Suomen menestyksestä:
– paras maa maailmassa (Newsweek 2010)
– paras peruskoulutus maailmassa (PISA 2003, 2006)
– onnellisin maa maailmassa (Gallup maailmanlaajuinen mielipidetiedustelu 2010)
– vähiten korruptoitunut maa maailmassa (Transparency International 2007)
– kymmenen maailman kilpailukykyisimmän maan joukossa (World Economic Forum 2000-2011)

Suomi on onnistunut kääntämään kriisit menestykseksi. Siirryimme Ruotsin vallasta Venäjän valtaan ja saavutimme itsenäisyytemme, loimme uudestaan taloutemme sodan jälkeen ja nousimme 90-luvun lamasta. Joka kerta kriisi auttoi kasvuun ja poliittisen asemamme vahvistumiseen. Tämä ei tietenkään tapahdu itsestään, vaan edellyttää maailman muutosten ymmärrystä ja päättäväisiä toimia. Suomen vaurastuminen viime vuosikymmeninä on perustunut avoimuuteen, kansainväliseen yhteistyöhön ja ongelmien ratkaisuun yhdessä muiden maiden kanssa.  Suomen ulko- ja talouspolitiikan pitkä linja ei ole vanhentunut.

Suomalaisuus on Suomen erityislaatuisuutta maailmassa. ?The Finnish Miracle? ?kirja kertoo miksi Suomi toimii ja miksi juuri me olemme päässeet rankingien huipulle. Olen ylpeä suomalaisuudestani. Minulle suomalaisuuden vahvuuksia ovat muun muassa: ratkaisukeskeisyys, sääntöjen noudattaminen, luonnonläheisyys, hyvä koulujärjestelmä ja opettajat, toimiva ja kestävään kehitykseen pohjautuva yhteiskunta, korruptionvastaisuus, kilpailukyky, turvallisuus, avoimuus, tasa-arvo sekä matalat hierarkiat ja tietysti suomalainen sisu.

Suomen suhteellinen menestys osoittaa, että jotain on osattu tehdä oikein. André on kehittänyt 5 askelman mallin, jota hän kutsuu mahdollisuuksien poluksi. Siihen on helppo yhtyä:
1. Avoin mieli
2. Yritys ja erehdys
3. Työtä ahkerammin ja paremmin
4. Sisu
5. Ole oma itsesi

Mahdollisuuksien polku on yksinkertainen malli kuvata yksilön tai kansakunnan kehitystä sosiaaliseen ja taloudelliseen menestykseen. Kannattaa hankkia kirja ja tutustua siihen paremmin. Kirja on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi. Se on hyvä kuvaus Suomesta kulttuurina, taloutena ja kansankuntana. Oli kiva huomata, että Andrén ja viime vuonna julkaistun maabrändiraportin suositukset menevät samaan suuntaan. Näillä eväillä Suomi ja suomalaiset voivat menestyä jatkossakin.

Lanseeraustilaisuudesta täytyy vielä sanoa, että harvoin olen ollut yhtä hauskassa tilaisuudessa. Googlen Petri Kokko ja Talentumin Katja Hollmén pitivät erinomaiset puheenvuorot, joiden jälkeen oli haastavaa nousta lavalle. Mutta kaikista huikein oli tietysti André itse ? häntä hauskempaa puhujaa on vaikea löytää! Julkistamistilaisuus oli hänen näköisensä, ja missä muuallakaan se olisi voinut olla kuin Finlandia -talossa. Harmikseni jouduin lähtemään juuri ennen kuin yksi suosikkiyhtyeistäni, Rajaton, esiintyi. Moskovan kone ei olisi odottanut…

Niille, jotka ottavat käsiinsä Andrén kirjan, sanottakoon, että omat suosikkitarinani ovat Hannibal ja Sakaali sekä Andrén ensimmäinen suomalainen saunakokemus. Tässä vielä linkki kirjaan ja sen fanisivulle. Veikkaanpa, että kirja on yksi puhutuimmista tämän viikon kirjamessuilla.

Suosittelen lämpimästi!

Comment

required