Praha on yksi suosikkikaupungeistani. Kävin täällä ensimmäistä kertaa kesällä 1992, jolloin olin eräässä pienessä saksalaisessa paperitehtaassa harjoittelijana.

Teimme tuolloin kavereitteni Ilpon ja Kaisan kanssa viikonloppukeikan Prahaan. Kävimme muun muassa katsomassa Vaclav Havelin kirjoittaman teatterinäytelmän.

Prahassa

Tällä kertaa tapasin Prahassa ulkoministerin Karel Schwarzenbergin ja varapääministeri Alexandr Vondran. Keskustelimme muun muassa Tsekkien EU-puheenjohtajuudesta, joka alkaa tammikuussa 2009.

Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Schwarzenberg on todennäköisesti ensimmäinen ulkoministeri, joka ei johda puhetta ulkoasiainneuvostossa. Lissabonin sopimuksessa se kunnia on nimittäin annettu EU:n uudelle ulkoministerille, eli korkealle edustajalle.

Vondralla on taasen kunnia edustaa puheenjohtajamaata Euroopan parlamentin suuntaan. Se vaatii diplomaattisia taitoja. Puheenjohtajamaan kannattaa olla hyvissä väleissä meppien kanssa.

Nyt hyppään koneeseen. Suuntana Pariisi, jossa kollegani Bernard Kouchner järjestää illallisen muutamalle EU-ulkoministerille. Siitä enemmän huomenna.

Comment

required