Eiliset terrori-iskut Intian Mumbaissa järkyttivät. Tuomitsen teot ehdottomasti. Yksikin uhri on liikaa. Nyt heitä näyttää valitettavasti olevan runsaasti eikä tilanne ole vielä edes kokonaan ohi. Aamulla saamani tiedot kertoivat yli sadasta kuolleesta. Lähetän surunvalitteluni surmansa saaneiden omaisille.

Pahimmillaan laajat terroriteot horjuttavat Intian vakautta. Tällaisten vaikutusten estäminen olisi tärkeää. Epävakaus ja terrorismi ovat jo läsnä Intian lähialueella, Pakistanissa ja Afganistanissa.

Intian hallitus ansaitsee selvän tukemme terrorismin torjumisessa ja tilanteen rauhoittamisessa. Mumbain isku osoitti jälleen, ettei terrorismilla ole rajoja. Kansainvälinen yhteistyö sen torjumisessa on entistäkin tärkeämpää.

Keskustelin Intian tilanteesta suurlähettiläämme Asko Nummisen kanssa. Hän antoi minulle tuoreimman tilannekatsauksen ja kertoi suurlähetystön toimista mahdollisten suomalaisuhrien selvittämiseksi. Tämänhetkisten tietojen mukaan suomalaisia kuolonuhreja ei ole, mutta uhrien mahdollisuutta ei vielä voida poissulkea. Yksi loukkaantunut on löytynyt ja suurlähetystö on saanut häneen yhteyden.

Toinen huolenaihe kuluvalla viikolla on ollut Thaimaa. Hallitusta vastustavat mielenosoitukset ovat halvaannuttaneet normaalin lentoliikenteen ja aiheuttaneet sadoille matkailijoille erittäin hankalan tilanteen. Bangkokin lentokentän pysyessä suljettuna kaupunkiin jäävien suomalaisten määrä kasvaa.

Soitin myös Bangkokissa olevalle suurlähettiläällemme Lars Backströmille. Jatkuva tilannearviointi on päällä ja pidämme tiivistä yhteyttä myös suomalaisiin matkanjärjestäjiin.

Perustietoa EU:sta

Huonojen uutisten vastapainoksi tänään oli ohjelmassa myös EU-asioita. Olin Brysselin lehdistöneuvoksemme Marko Ruonalan kirjoittaman uuden EU-perusteoksen julkistamistilaisuudessa. UM:n Eurooppatiedotuksen uusi EU-perusteos on Euroopan unionin toimintaa, toimielimiä, päätöksentekoa ja politiikanaloja valottava, kaikille EU-asioista kiinnostuneille tarkoitettu kirja. Mainio ja tiivis paketti.

Julkistamistilaisuudessa oli myös paikalla opiskelijoita Helsingin yliopiston EU-opintokokonaisuudesta ja Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran yksiköstä. Paljon hyviä kysymyksiä ja keskustelua. Tilaisuuden tallenne löytyy UM:n sivuilta.

Jos vähänkään kiinnostaa, kannattaa tsekata EU-perusteos, se löytyy sähköisenä osoitteesta www.eurooppatiedotus.fi/julkaisut.

Suomen- ja ruotsinkielistä kirjaa saa painettuna Eurooppa-tiedotuksen palvelupisteistä eri puolilta Suomea, ja sen saa tilattua myös postitse.Ruonalan Markon kanssa kirjaa ihastelemassa

 

 

Comment

required