Hyvää Lucian päivää!

Strasbourgin täysistuntoviikko on täydessä vauhdissa. Tiistaina ja keskiviikkona mennään aina tukka putkella.

Tänään oli 16 kalenterimerkintää. Kaikki tuli hoidettua. Omalta osaltani olen huomannut, että ei kannata liiemmin ”stressailla”. Mitä rauhallisemmin ottaa, sen parempi lopputulos.

Iltakuva parlamentin sisäpihalta. Valot palavat täällä aina myöhään.

Vuoden viimeinen täysistuntoviikko on aina täynnä tavaraa. Tällä viikolla päätetään muun muassa teletietojen tallentamisesta, vuoden 2006 budjetista, paristojen ja akkujen keräyksestä sekä energiatehokkuudesta. 

Täysistunnossa keskustellaan myös loppuviikon huippukokouksesta, laajentumisesta ja komission työohjelmasta.

Viikon ehkä tärkein päätös koskee teletietojen tallentamista. Direktiivin tarkoituksena on auttaa viranomaisia selvittämään vakavia rikoksia ja torjumaan terrorismia. Se koskee siis puhelutietojen, tekstiviestien ja sähköpostien säilyttämistä.

Loppumetreillä väännetään kättä mm. tietojen säilyttämisajasta, teleoperaattoreille ym. aiheutuvien kustannusten korvaamisesta ja siitä, mitä rikosepäilyjä varten viranomaiset saisivat tietoja haltuunsa.

Puhuin aiheesta tänään täysistunnossa. Olen tässäkin kysymyksessä liberaalilla linjalla. Korostin vapauden ja turvallisuuden herkkää tasapainoa. Ihmisten yksityiselämää ei pidä ruveta sorkkimaan ilman erittäin hyviä perusteita.

Nyt näyttää siltä, että perusteet ovat vähän hääppöiset. Dataa tallennettaisiin valtavat määrät ja järjestelmän käynnistäminen maksaisi Suomessakin kymmeniä miljoonia. Sen kiertäminen olisi kuitenkin yksinkertaista: Hotmailin ja pre-paid -kännykkäliittymien käyttö riittää. Aika tyhmiä terroristeja saisi siis olla…

Mielestäni valmisteluissa on nyt ollut vähän hätäilyn makua. Päätös yritetään saada läpi väkisin. Itse olisin valmis ottamaan pienen mietintätauon, jotta ehdotuksen vaikutuksia ehdittäisiin selvittää kunnolla. Huomisen äänestyksen jälkeen ollaan taas viisaampia.

PS. Olemme illalla vielä lähdössä kokoomuksen meppidelegaation pikkujouluihin. Pitää hakeutua aikaisin nukkumaan, koska huomenna väännetään aamusta asti kättä perustuslakimietinnöstä.

 

Comment

required