Terveisiä Tanskasta. Aloitimme täällä tänään Pohjoismaat-Afrikka-ulkoministerikokouksen. Tämä on vuorovuosin Afrikassa ja Pohjoismaissa kokoontuva epävirallinen foorumi, jossa vaihdamme ajatuksia ajankohtaisista kysymyksistä. 

Foorumin perusti vuonna 2001 Ruotsin silloinen ulkoministeri Anna Lindh. Afrikasta kokouksiin osallistuvat Benin, Botswana, Etelä-Afrikka, Ghana, Lesotho, Mali, Mosambik, Nigeria, Senegal ja Tansania. Pohjoismaisista ministereistä lisäkseni paikalla ovat tänä vuonna Tanskan Möller, Ruotsin Bildt ja Norjan Störe.

Tapaamisemme asialista on pitkä ja monipuolinen: ilmastonmuutos, rauha ja turvallisuus Afrikassa, Afrikan ajankohtaiset ulkopoliittiset kysymykset (muun muassa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n Sudanin presidenttiin kohdistama pidätysmääräys sekä Zimbabwen ja Somalian tilanteet).

Rauhaa ja turvallisuutta koskevassa asiakohdassa käsitellään muun muassa demokratian ja hyvän hallinnon kehittämiseen liittyviä kysymyksiä sekä YK:n pääsihteerin tuoretta raporttia kansainvälisestä suojeluvastuusta (Responsibility to Protect, R2P).

Lisäksi Tanskan ilmasto- ja energiaministeri kertoo Kööpenhaminassa joulukuussa pidettävän YK:n ilmastokonferenssin valmistelutilanteesta.

Comment

required