No niin, nyt se on ohi. Toistaiseksi kovin vaalikeikka on takanapäin: 5 päivää, kolme eri paikkakuntaa (Helsinki, Tampere ja Vammala), 10 palaveria ja 17 luentoa. Joka päivä vähintään 12 tunnin ohjelma. En olisi ikinä uskonut, että kampanjointi on näin rankkaa. On kiva päästä takaisin kotiin.

Viime viikon torstai oli puhdas vaalipäivä. Luentoja yliopistolla, Hankenilla ja kolmessa eri Kokoomusyhdistyksessä. Luennoin mm. Porvarilliselle kulttuuriyhdistykselle. Aiheena oli EU:n kulttuuripolitiikka ja omat kulttuurielämykset. Kokemus oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että puhuin ensimmäistä kertaa asiasta, jossa olen täysin amatööri. Olen kulttuurin kuluttaja ja nautiskelija, mutta en asiantuntija. Minulle tilaisuus ainakin oli hyvin antoisa. Toivottavasti yleisö oli samaa mieltä.

Perjantaina olin Tampereella, jossa luennoin lähinnä asiantuntijan ominaisuudessa Tampereen Teknillisessä yliopistossa, Tampereen yliopistolla ja paikallisella Kauppakamarilla. Teemana oli EU:n koulutuspolitiikka ja kilpailukyky.
Korostin mm. sitä, että meidän pitäisi Suomessa liikkua useimmin alalta toiselle. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on usein ihmisiä, jotka ovat työskennelleet yksityisellä sektorilla, yliopistossa, virkamiehenä ja politiikassa. Tällaista liikettä tarvittaisiin enemmän myös Suomessa. Erilaiset kokemukset avartavat.

Tampere on mielestäni aina ollut dynaaminen kaupunki. Paikallisissa yrittäjissä on virtaa vaikka muille jakaa. Ideoita erilaisista projekteista tulee liukuhihnalta. Yritin kosiskella paikallisia yrittäjiä ja vaikuttajia Brysseliin vierailumatkalle, ja taisin onnistuakin siinä.

Illalla tapasin myös Pirkanmaan tukiverkkomme opiskelijoita. Juttelimme EU-asioista ja kampanjasta. Hieno ja motivoitunut porukka. Lauantaina-aamuna pidimme kampanjapalaverin, jossa kartoitimme kevään tehtäviä ja tapahtumia. Taneli Dobrowolski, Tero Luoma ja Harri Airaksinen ovat saaneet kasaan loistavan tiimin Pirkanmaalle. Asiaa auttaa, että meitä tukevat julkisesti Marja Tiura, Kimmo Sasi ja Irja Tulonen.

Lauantaina järjestimme Arto Satosen ja Kimmo Sasin kanssa Kokoomuksen Wahvat Kahvit Siperiassa. Paikalle tuli 110 kahvin ja pullan ystävää. Kiersimme pöytiä ja juttelimme porukoiden kanssa.

Viikonlopun kohokohta oli Eurooppa Akatemian viimeinen kurssi Suomessa. Melkein kaikki pääsivät paikalle. Tällä kertaa aiheenamme oli EU:n instituutiot ja päätöksenteko. Puhujina Teija Tiilikainen ja Seppo Laakso. Molemmat olivat odotetusti erinomaisia.

Illalla menimme koko Akatemian kanssa Tillikkaan syömään pyttipannua. Etsin koko illan Juicea, mutta en löytänyt. Sunnuntaina paketoimme kurssin ja jätimme haikeat jäähyväiset. Viimeisenä keikkana koko porukka tulee Brysseliin.

Sunnuntai-iltapäivänä olin Vammalassa, jossa puhuimme 25-hengen ryhmän kanssa EU-asioista. Olin takaisin Helsingissä klo. 20.00.

Tämä päivä meni lähinnä virkahommissa. Kävin mm. puhumassa Hallinnon kehittämiskeskuksessa Suomen EU-edustuston suhteista suomalaisiin EU-virkamiehiin. Aikaisemmin aamulla puhuin Haaga instituutissa EU:n koulutuksesta.

Kaiken kaikkiaan viikonloppu ja -alku olivat antoisia, mutta koti-ikävä painaa päälle jatkuvasti.

Comment

required