Lontoon matkaa seurasi kiireinen perjantaipäivä. Aamu alkoi EU-ministerivaliokunnan kokouksella. Sitä seurasi tapaaminen Tasavallan presidentin kanssa. Pidin aamupäivällä myös puheen ministeriön Eurooppa- ja itäosastojen yhteisessä aluekokouksessa. Oli mukava nähdä iso joukko tuttuja.

Lounastauko sujui mukavasti Venäjän suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsevin kanssa. Kävimme antoisan keskustelun kansainvälisistä aiheista, kahdenvälisistä suhteista ja tulevista tapahtumista. Kevyempääkin jutustelua harrastettiin. Suurlähettiläs muun muassa kertoi Kekkosen vierailusta vuonna 1958, jota hän sai koululaisena todistaa Sverdlovskissa. Kovin erilainen oli tuo aika!

Iltapäivällä julkistimme Suomen Itä-Eurooppa-, Etelä-Kaukasia ja Keski-Aasia ?linjauksen. Se on laatuaan ensimmäinen kokonaispaketti, joka koskee näitä alueita. Kyse on kaikkiaan 11 maasta ja 137 miljoonasta ihmisestä. Olemme vahvistamassa suhteitamme näiden maiden kanssa ja lisäämässä panostamme niin kahdenvälisesti kuin EU:n tasolla.

Osaltaan kyse on Suomen lähialueista. Esimerkiksi Valko-Venäjä ja Ukraina ovat aivan lähellä. Näiden alueiden kehitys ja vakaus ovat tärkeitä meille, kuten koko EU:lle. Monet maat ovat kasvavia markkinoita ja Suomella onkin idässä runsaasti potentiaalia. Meillä on vahvaa osaamista ja Suomea pidetään kiinnostavana kumppanina.

Panostamme myös ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja sananvapauteen. Arvoja ja yhteistyötä kuten kauppaa ei pidä asettaa vastakkain. Yhteistyö välittää arvoja ja antaa samalla paremmat mahdollisuudet ottaa vaikeatkin asiat esille. Huomasin tämän keskiviikkona, kun keskustelin Kazakstanin ulkoministerin Saudabajevin kanssa ihmisoikeuskysymyksistä.

Nyt on aika lähteä talvisen viikonlopun viettoon. Paussi tuleekin tarpeeseen. Ensi viikolla edessä on nimittäin nelipäiväinen Länsi-Balkanin matka.

Comment

required