Länsi-Balkanin turneeni yksi kohokohtia oli pitkä illalliskeskustelu Serbian kollegani Vuk Jeremicin kanssa. En yleensä harrasta työillallisia, mutta aikataulusyistä sellainen toteutettiin Belgradissa. Tämä oli sen väärti. Jää sarjaan unohtumattomat keskustelut. Toivon Serbian EU-lähentymiselle kaikkea hyvää ja annan sille kaiken tukeni. Serbian suhteen itsenäiseen Kosovoon on kuitenkin normalisoiduttava. Hyvät naapuruussuhteet ovat oleellinen jäsenyysneuvottelujen mittari.

Pääministeri Cvetkovicin kanssa keskityimme globaalikysymyksiin ja taloushaasteisiin.

Serbian ulkoministeri Vuk Jeremic ja minä

Belgradin suurlähetystömme väki

Matka jatkui Zagrebiin. Tunnen ulkoministeri Gordan Jandrokovicin jo vuosien takaa EU-ympyröistä. Pääministeri Jadranka Kosor puolestaan on tuonut uutta ryhtiä maan yhteistyöhön entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivan tuomioistuimen ICTYn kanssa.

Pidimme pressitilaisuuden Kroatian Gordan Jandrokovicin kanssa

Oli siis jo aika vierailla maassa. Kroatia on pitkällä EU-lähentymistiellä. Sillä on kaikki mahdollisuudet yltää EU:n 28:ksi jäseneksi, mikäli se sinnikkäästi täyttää jäljellä olevat vaateet. ICTY-yhteistyön ohella Kroatian tulee uudistaa oikeuslaitosta ja julkista hallintoa sekä kitkeä korruptiota. Sekä Jandrokovic että Kosor olivat jämptejä siitä, että tavoite on saavutettavissa.

Matka oli rankka, mutta hyvin mielenkiintoinen. Tuttuun tapaan teen vielä loppuarvion asioita hieman kypsyteltyäni.

 

 

Comment

required