Tiistai Strasbourgissa. Vauhti sen mukaista. Näin mentiin tänään:
 
6.30. Herätys ja aamulenkki. Hyvin nukuttu yö. Lenkki virkistää. Juoksen pitkin Strasbourgin pittoreskejä kanaaleja. Hetken olen sitä mieltä, että Strasbourgissa on ihan kiva olla, mutta vain hetken…Valmiina päivän taistoon.

7.30. Siirtyminen hotellilta parlamenttiin. Ikävöin entistä matkaseuraani, Terry Wynniä, joka jätti parlamentin pitkän palvelun jälkeen. Hänkin oli aamuvirkku.

7.45. Käyn läpi papereita, median antia ja sähköpostia. Kalenteri kertoo, että edessä on monipuolinen päivä.
 
8.30. BBC:n radiohaastattelu. Aiheena vodka. Tappelupukarina Skotlantilainen elinkeinoministeri Alain Wilson. Puolustan vodkaperinnettä hyökkääviä brittejä vastaan. Vetoan kultturiperimään ja historiaan. Toivon, että viesti menee perille. Onneksi ministeri ei ollut välttämättä ihan perillä direktiivin yksityiskohdista. Kyseessä on Radio Fourin pääuutisohjelma. Olivatkohan appivanhemmat kuulolla?
 
8.45. Kokoomusmeppien perinteinen lehdistöaamiainen. Mukana myös Ari Vatanen ja virolainen Tunne Kelam. Puhumme Libanonista, metsäpaloista, tulkkauskustannuksista, Strasbourgista ja Viron presidenttivaaleista.
 
9.45. Suzanne soittaa. Ei helppo yö. Emilie ja Oliver nukkuivat rauhattomasti. Emilie oli kysynyt ”missä Pappa?”. Iskee morkkis. Onneksi koko loma tuli vietettyä lasten kanssa.
 
9.50. Takaisin toimistolla. Viimeistelen huomisen IS-kolumnin, jonka pohjustin perjantaina. Aiheena EU ja Ryder Cup. Veikkaan, että ainakin muutama golfari lukee sen.
 
10.15. Tapaan Sũddeutche Zeitungin toimittajan, joka tekee juttua tulkkauskustannuksista. Heitän pöytään perusteesit: en kyseenalaista edustajien oikeuttaa käyttää äidinkieliään, mutta tulkkauksen kustannukset pitää tiedostaa.
 
10.30. Itämeriryhmän kokous alkaa. Esittelen Itämeriraportin. Paikalla meppejä ja avustajia kaikista Itämerimaista. Hyvä vastaanotto. Asiaa valmisteltu hyvässä yhteistyössä. Muun muassa kaikki suomalaismepit ovat auttaneet. Seuraavaksi esittelen raportin ulkoasiainvaliokunnassa runsaan viikon kuluttua (14.9).
 
11.45. Äänestykset alkavat. Tulkkauskustannusraporttini hyväksytään yksimielisesti. Suuri kiitos Tero Luomalle, joka auttoi raportin valmistelussa.
 
12.00. Presidentti Tarja Halonen tulee saliin. Mukana liuta tuttuja suomalaisia virkamiehiä. Moikkaillaan nyökytellen. Myös presidentti tervehtii. Hyvä tunnelma. Puhemies Borrel esittelee presidentin ja Suomen. Mairittelevaa tekstiä. Hienoa!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12.15. Presidentin puhe alkaa. Hän puhuu yhteisestä arvopohjasta; korostaa, että EU on yksimielisenä vahvempi. Presidentti kannattaa moninkeskistä yhteistyötä. Myös kehitysyhteistyö nousee esille muun muassa ulkopoliittisena instrumenttina. Ihmisoikeudet korostuvat ja hyvä niin. Suomen ja Ruotsin yhteinen kriisinhallinta-aloite vuodelta 1997 mainitaan. Presidentin mukaan kehitys tälläkin saralla on ollut hurja. Darfur ja Libanon mainitaan.
 
Puhe keskittyy selvästi ulkopolitiikkaan. Hän korostaa Euroopan vahvaa roolia YK:n Unifil operaatiossa, jolla turvataan rauha Libanonissa. Lähi-idän rauha edellyttää ratkaisua Israelin ja Palestiinan konfliktiin. Myös Iranin tilanne mainitaan – EU:n ja Yhdysvaltojen rooli on keskeinen. Suhteita Venäjään tulee vahvistaa muun muassa kaupan kautta – tämä vahvistaa myös demokratiakehitystä. ASEM-kokous, laajentuminen ja ilmastonmuutos mainitaan myös. Puhe oli Halosen näköinen. Mielestäni hyvä. Erinomaista mainosta Suomelle.
 
12.45. Äänestykset jatkuvat. Äänestämme muun muassa autoverotuksesta. Aika kaaottista touhua.
 
13.15. Lounas Presidentti Halosen kanssa. Paikalla joukko meppejä ja muuta parlamentin porukkaa. Istun samassa pöydässä muun muassa Riitta Myllerin ja Esko Seppäsen kanssa. Mukavaa seuraa.
 
14.30. Haastattelu Tsekin telkkarin iltauutisiin. Aiheena tulkkauskustannukset. BBC ottaa myös yhteyttä. Haluavat kameran eteen huomenna samasta aiheesta.
 
14.50. Pikainen kokoomusporukan kokous. Käymme läpi syksyn asialistaa ja yhteistä meppikiertuetta Oulussa 18. lokakuuta.
 
15.00. Riennän budjetinvalvonta valiokunnan valmistelukokoukseen. Pöydällä muun muassa vuoden 2007 budjetti, lainsäädännön aiheuttamat kulut ja Euroopan parlamentin vastuuvapaus. Toivon tiukempaa otetta niin kutsuttuun Strasbourg jupakkaan. Kaupungin veloittama ylivuokra on laillinen, mutta hyvän yhteistyöhengen vastainen.
 
15.45. Perustuslakivaliokunnan valmistelukokous alkaa samassa huoneessa. Esittelen budjettiraporttia. Ei keskustelua. Pohdimme myös perustuslain tulevaisuutta. Kiteytämme lähitulevaisuuden kolmeen vaiheeseen: (1) Lipposen johdolla 4-5. joulukuuta järjestettävä parlamentaarinen foorumi, (2) maaliskuussa hyväksyttävä julistus Rooman sopimuksen 50-vuotispäivän kunniaksi ja (3) tiekartta, joka laaditaan Saksan puheenjohtajuuskauden aikana.
 
17.00. Tapaan Veikkauksen toimitusjohtajan, Risto Niemisen. Keskustelemme sisämarkkinavaliokunnan rahapeliraportista. Muutamat mepit, varsinkin britit, haluavat vapauttaa rahapelit koko Euroopassa. Vastoin normaalia vapaamarkkinalinjaani, en ole Brittien kanssa samaa mieltä. Rahapelit ovat oma kategoriansa.
 
17.45. Menen takaisin täysistuntosaliin. Vuorossa on komission kyselytunti. Kirjava liuta kysymyksiä. Kaikkea maahanmuuton ja passiivisen tupakoinnin väliltä. Esitän kysymyksen komissaari Verheugenille. Toivon, että komissio tekee kaikkensa, että palveludirektiiviä ei enää vesitetä. Verheugen lupasi tehdä parhaansa.
 
18.20. Olen kuitannut päivän mittaan kaikille näkemilleni puolalaisille viikonlopun jalkapallomaaottelusta. Nyt on laskelmieni mukaan puolet hoidettu…
 
18.30. Pakenen toimistolle. Käyn läpi päivän sähköposteja. Jutellaan kiireellisimmistä jutuista avustajieni Henrikin ja Helin kanssa. Lauri on pitänyt linnaa pystyssä Brysselin päässä.
 
19.00. Ryhmäkokous alkaa. Käydään läpi huomisen tärkeimpiä äänestyksiä. Julkiset palvelut herättävät eniten keskustelua.
 
20.00. Takaisin toimistolle. Siivoan päivän viimeiset sähköpostit ja luen päivän media-antia.
 
20.20. Suzanne, Emilie ja Oliver soittavat. Kaikki hyvin kotona. Hyvä.
 
20.30. Päivä on melkein pulkassa. Tuikkaan päiväkirjan nettiin. Lähden illalliselle Tony Blairin lähimmän EU-avustajan, Kim Darrochin, kanssa. Toivon pääseväni pehkuihin ennen keskiyötä.
 
Takana on sopivan tiukka päivä. Fiilis on kuitenkin levollinen. Päivä meni ihan hyvin eikä stressi päässyt yllättämään. Heli, Henrik ja Lauri auttoivat taas loistavasti matkan varrella. Hyvää yötä.

Comment

required