Terveisiä Dushanbestä, Tadzhikistanista! Laskeuduimme tänne eilen keskiyön pintaan. Valitettavasti huonosti nukutun yön jälkeen on menty tukka putkella.

Aloitin aamun 45 minuutin lenkillä. Kiersin valtion vierastalon puistoa. Perinteisiin mekkoihin pukeutuneet puutarhurit katselivat ihmeissään, kun juoksin fosforin keltaisessa urheilupaidassa ja -shortseissa.

Etyj:n mission vetäjän, suurlähettiläs Vladimir Pryakhinin kanssa

Päivä on ollut erittäin antoisa. Aamulla sain briiffin paikalliselta ETYJ-edustuston päälliköltä, Vladimir Pryakhinilta. Sen jälkeen tapasin Tadzhikistanin ulkoministerin, Hamrokhon Zarifin ja presidentin Emomali Rahmonin. 

 

Ulkoministeri Hamrokhon Zarifi

Keskusteluissa nostin esiin kolme ETYJ-teemaa:

  • ETYJ-mandaatin jatkaminen täällä Tadzhikistanissa. Se oli katkolla. Pitkien neuvottelujen jälkeen, sovimme mandaatin jatkosta. Aleksi Härkönen teki loistavaa työtä!
  • Afganistan ja nimenomaan rajakysymys, jossa on saavutettu edistysaskeleita. Meillä on täällä kolme raja-asiantuntijaa ja olemme tukeneet toimintaa yli puolella miljoonalla eurolla. Tadzhikistanilla ja Afganistanilla on yhteistä rajaa 1400 km.
  • Demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltio. Edistystä on tapahtunut, mutta paljon on parantamisen varaa.

 Presidentti Emomali Rahmon pöydän toisella puolella

Loppupäivän aikana olen tavannut ETYJ-edustuston porukkaa, jotka eivät todellakaan työskentele helpoissa olosuhteissa! Pidin myös lehdistötilaisuuden kansainväliselle pressille sekä tapasin opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Kaiken kaikkiaan erittäin antoisa ja mielenkiintoinen päivä. Illalla matka jatkuu Uzbekistaniin.

PS. Meillä on ollut yhteysongelmia, tämänkin blogitekstin sanelin puhelimessa Minnalle. Kuvatkin tulivat mutkan kautta Tadzikistanista, omia kuvia toivottavasti pian perässä.

Comment

required