Terveisiä Luxemburgista. Osallistun EU-ulkoministerikokoukseen, EU-terminologialla yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvostoon. Asialista on laaja. Käyn sen läpi lyhyesti alla.

Yleiset asiat

Eurooppa-neuvoston päätelmät

Loppuviikolla Brysselissä kokoontuvan EU:n päämieskokouksen pääaiheita ovat institutionaaliset kysymykset, ilmastonmuutos sekä talous- ja työllisyystilanne sekä maahanmuutto ja Itämeri-strategia. Pyrimme ratkaisemaan jäljellä olevia avoimia kysymyksiä. Median kiinnostuksen on herättänyt kokoussalin ulkopuolella Tsekin Lissabonin sopimuksen ratifiointi, perustettava EU:n ulkosuhdehallinto sekä nimitykset korkeisiin virkoihin.

Ulkosuhteet

Afganistan-Pakistan

Keskitymme Afganistanin vaaliprosessiin ja toisen äänestyskierroksen valmisteluun. Keskeistä on saada maahan legitiimi hallitus, jolla on selkeä näkemys maan ongelmien korjaamisesta. EU:n uusi Afganistan-Pakistan -toimintasuunnitelma tarjoaa kehikon dialogille Afganistanin uuden hallinnon kanssa.

Lähi-idän rauhanprosessi

Prosessi on vaikeassa tilassa. Eri elementtien odotetaan lähtevän liikkeelle. Me alueella viimeksi käyneet tuomme viimeiset kuulumiset, tällä kertaa EU:n ulkopoliittinen edustaja Solana, Espanjan ulkoministeri Moratinos ja minä.

Illalliskeskusteluaiheet

Iran

Ydinohjelmakysymys on keskustelumme keskiössä. IAEA:n tarkastajat olivat eilen tutustumassa Qomin rikastuslaitokseen. Realismia ei tule unohtaa. EU jatkaa kahden raiteen politiikkaa ja tukee EU3+3 -ryhmän toimintaa.

Bosnia-Hertsegovina

EU valmistautuu omaan tulevaan rooliinsa Bosniassa. Meidän tulee myös pyrkiä avaamaan maan blokkiutunut poliittinen tilanne. Bosnian tulisi ryhtyä todellisiin reformeihin, jotka edistäisivät sen EU-lähentymistä.

Albania

Keskustelemme maan EU-jäsenyyshakemuksen jatkokäsittelystä. Kyse on luonteeltaan teknisestä kysymyksestä. Poliittisen keskustelun aika on mielestäni vasta myöhemmin.

Comment

required