Sveitsissä järjestettiin eilen kansanäänestys maahanmuuton rajoittamisesta. Tulos oli niukka, mutta sveitsiläisten tahto on, että maahanmuuttoa EU-maista aletaan rajoittaa kiintiöillä.

Päätös on haitaksi erityisesti Sveitsille itselleen. OECD:n International Migration Outlook 2013 -raportin mukaan Sveitsi on yksi eniten maahanmuutosta hyötyneistä eurooppalaisista maista. Vaalitulosta pitää tietysti kunnioittaa niin EU:ssa kuin Sveitsissäkin, koska tulos on demokraattisen prosessin tulos. On vain harmillista, että maahanmuuttoon tuntuvat suhtautuvan erityisen nuivasti siitä eniten hyötyvät maat.

Kansanäänestysaloitteen ehtojen mukaan Sveitsin liittohallituksella on nyt kolme vuotta aikaa neuvotella uusi sopimus EU:n kanssa. Veikkaan, että neuvotteluista tulee vaikeat. Nyt pitää miettiä, mitä vaalitulos käytännössä merkitsee ja millainen ratkaisu löydetään. Molemmille osapuolille sopiva ratkaisu on sekä Euroopan unionin että Sveitsin etu, koska Sveitsi on jatkossakin olennainen osa Euroopan talousaluetta.

Vaikka Sveitsi alkaisi sulkea rajojaan, ei EU:n pidä ryhtyä vastatoimiin rankaisuasenteella. Neuvotteluissa on toki oltava tiukkana. EU:n vapaa liikkuvuus koskee ihmisiä, tavaroita, palveluita ja rahaa. Ne kulkevat käsi kädessä, eikä mikään maa voi poimia niistä vain itselleen parhaiten sopivia.

Comment

required