Kävin katsomassa kotisivujen tilastoja. Parisen viikkoa sitten rikkoutui 100 000 kävijän rajapyykki. Tällä hetkellä kotisivuilla on noin 350 eri kävijää päivässä. Se antaa lisäpontta muun muassa nettipäiväkirjan ylläpitämiseen.

Tänään oli muutama turhemman puoleinen tapaaminen hyödyllisten tapaamisten joukossa. En taida oikein olla turhan jaarittelun ystävä. Suoraan asiaa, vaihtoehdot pöydälle, keskustelu ja operatiiviset johtopäätökset. Siinä on ihannepalaverin ainekset.

Tänään olin yhdessä kokouksessa, jossa päätimme ainoastaan seuraavan kokouksen kaksikohtaisesta asialistasta. Eräässä toisessa kokouksessa keskusteltiin mukavia tunnin verran ilman mitään johtopäätöksiä. Ei ihan maailman tehokkainta ajankäyttöä.

Päivän aikana oli toki hyödyllisiäkin tapaamisia muun muassa palveludirektiivistä. Pari lobbaria kävi keskustelemassa asiasta. Esittivät huolensa Saksan ja Ranskan protektionistisesta asenteesta. Jaoin huolen.

EPP:n palveludirektiivityöryhmässä käytiin sisäistä kädenvääntöä. Saksalaiset ja ranskalaiset mepit olivat skeptisiä. Me muut suhtauduimme positiivisesti palveludirektiiviin. Tärkeintä on, että sitä selkeytetään ja viedään päätökseen mahdollisimman nopeasti.

Illalla tein poikkeuksen. Olin illallispuhujana nuorten brittikonservatiivien tilaisuudessa. Aiheena oli perustuslaki. Esitin vanhan teesini, että britanniassa äänestetään jäsenyydestä, ei perustuslaista. Eivät kaikki taitaneet olla samaa mieltä.

Keskustelu illallisella oli brittiläiseen tapaan erittäin vilkas. Brittikonservatiivit jakautuivat selkeästi kahtia. Puolet vastustivat perustuslakia, toinen puoli kannatti.

Välillä oli huolestuttavaa kuunnella vastustajien argumentointia. Se oli kuin suoraan ”The Sun”-tabloidin sivuilta. Täysin vailla faktaa.

Huomionarvoista on, että britit puhuvat EU:sta aina kolmannessa persoonassa: ”EU teki jotain” tai ”EU päätti jostain”. Ikäänkuin britit eivät olisi itse mukana päätöksenteossa.

Yritin jälleen kerran purkaa tuota myyttiä. Selitin, että jokaisen EU-päätöksen takana on aina brittiläinen virkamies, kansanedustaja, ministeri, meppi tai komissaari. Norjalainen voi sanoa, että EU päätti jostain. Brittiläinen ei.

Comment

required