Koneessa matkalla Helsingistä Brysseliin. Tänään oli päivä täynnä perustuslakia.
 
Olimme muutaman perustuslakivaliokunnan jäsenen (Leinen, Mendez de Vigo, Lamassoure, Duff, Carnero ja Bonde) kanssa Suomessa ”myymässä” perustuslakia.
 
Tapasimme Eurooppa-ministeri Paula Lehtomäen, puhemies Paavo Lipposen, ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan. Tapaamisten lisäksi järjestettiin lehdistötilaisuus ja palaveri omien poliittisten ryhmien kanssa. Meiltä Mendez de Vigo ja Lamassoure tapasivat mm. Jyrki Kataisen, Jari Vilénin ja Janne Vapaavuoren.
 

Suuren valiokunnan vieraat: vasemmalta Lamassoure, Carnero, Leinen, Mendez de Vigo ja allekirjoittanut.
 
Eilen meillä oli illallinen suomalaisten kansanedustajien kanssa. Tänään järjestettiin vielä seminaari Helsingin yliopistolla.
 
Reissu oli kaikin puolin onnistunut. Tuntui siltä, että eduskunta aikoo ratifioida perustuslain. Se olisi erinomainen lähtölaukaus Suomen puheenjohtajuuskaudelle ja loisi painetta varsinkin Hollannin ja Ranskan suuntaan.
 
Perustuslain on ratifioinut 14 maata. Nyt odotellaan Suomen ja Viron päätöksiä. Jos päästään 20 maahan, niin paine kasvaa entisestään. Oma veikkaukseni on, että sopimus astuu voimaan vuonna 2009 – joko sellaisenaan tai hiukan muutettuna.
 
Tapaaminen Paula Lehtomäen kanssa oli erinomainen. Paula on ministeri, josta voi olla ylpeä myös kansainvälisillä kentillä. Hän osaa hommansa ja puhuu kieliä. Lehtomäki onkin avainministeri europarlamentaarikoille. Häntä näemme parlamentissa usein puheenjohtajuuskauden aikana.
 
Lipponen oli jälleen kerran vakuuttava. Hän puhui ratifioinnin puolesta ja esitti EU-myönteiset perusteesinsä. Kokoukset ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan kanssa menivät hyvin. Sai olla ylpeä kansanedustajien kommenteista ja kysymyksistä. EU-tietoisuus on korkealla.
 
Yliopistolla käytiin vilkas keskustelu. Sen siitä saa, kun heittää kehään tanskalaisen EU-skeptikon (Bonde) ja kolme federalistia (Duff, Mendez de Vigo ja allekirjoittanut).
 
Eilisellä illallisella oli hauskaa. Sain kunnian istua Timo Soinin ja Jens-Peter Bonden välissä. Yritin käännyttää heitä federalisteiksi. En tainnut onnistua. Soini on muuten mainio tyyppi. Fiksu kaveri. Loistava seuramies. Mistään ei taidettu olla samaa mieltä, mutta hauskaa oli.
 
Kävin eilen myös Nelosen uutisissa kommentoimassa EVAn uusinta tutkimusta, jonka mukaan EU-vastaisuus on jälleen kasvanut Suomessa. Esitin pari syytä. Ensinnäkin yleinen EU-ilmapiiri on tällä hetkellä väistämättä negatiivinen. Toiseksi EU:ta käytetään jatkuvasti sylkykuppina. Kaikki mikä on huonoa tulee EU:sta. Kaikki, mikä onnistuu on jäsenmaiden ansiota.

Comment

required