Olin tyystin unohtanut millaiselta kunnon lomailu tuntuu. Hyvältä. Joen ja Mauritsin häät olivat loistavat. Kunnon englantilais-hollantilaiset bileet, jossa hääpari päätyi keskellä yötä suihkulähteeseen.

Seuraavat päivät vietämme täällä Devonissa, Thurlestonin rannikkohotellissa. Parvekkeelta aukeaa kaunis englantilainen maaseutumaisema, eli meri, laakso, kukkula, niitty, lampaita, yksi lehmä, ”links” golfkenttä ja uima-allas. Silmä lepää.

Englannin lounaisrannikko on muutoinkin suositeltavaa lomaseutua. Ei tule ehkä heti ensimmäisenä mieleen lomailupaikkana, mutta hyvällä säällä (tänään aurinkoista ja +23C) tämä pesee melkein Ranskan Provencen.

Emilie pelasi tänään elämänsä ensimmäisen ”golfkierroksen”. Tarkemmin sanottuna 5 reikää hotellin par 3 kentällä. Ei hassumpi svingi 2 vuotta ja 8 kuukautta vanhaksi. Hauskaa oli vaikka kaksi viimeistä reikää kannoin sekä Emilietä että bägiä.

Lenkkipoluista ei ole pulaa. Niitä tarvitaan, koska olen joka aamu sortunut englantilaiseen aamiaiseen: pekonia, paistettua kananmunaa, makkaraa, herkkusieniä ja rasvassa uitettua paahtoleipää. Britit taitavat ainakin yhden ruokalajin…

Financial Timesin mukaan Portugalin pääministeri José Manuel Barroso valitaan komission puheenjohtajaksi. Irlannin pääministeri Bertie Ahearn oli vahvistanut asian. Valinta on jälleen kerran osoitus siitä, miten arvaamattomia EU-nimitykset voivat olla. Miksi Suomi ei ajanut Lipposta täysillä?

Barroson valinta on mielestäni hyvä asia. Hän on asteittaisen liittovaltiokehityksen kannattaja, tulee pienestä maasta ja hänellä on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Olen oikeastaan yllättynyt siitä, että Ranska hyväksyi Barroson, jolla oli vahvasti jenkkimyönteinen kanta Irakin kriisin kynnyksellä. Toivottavasti taustalla ei ole jotain ”diiliä”, jonka mukaan ranskalainen komissaari saa automaattisesti raskaan salkun.

Barroson valinta avaa myös komissaaripelin Suomessa. Itse näen tilanteen seuraavasti: kun Lipponen ei saanut puheenjohtajan paikkaa, tulisi Suomen tarjota Niinistöä supertalouskomissaariksi, tai jonkun toisen raskaan salkun haltijaksi.

Jos todellakin haluamme raskaan salkun, Niinistö on ainoa mahdollinen ehdokas. Jos sellaista ei saada, niin tarjolla on montakin ehdokasta, joista Olli Rehn on ehdottomasti paras. Tässä on nyt kyseessä kansallinen etu ja siksi toivon, että hallitus katsoo Niinistö-kortin ensin. Sen jälkeen on vain yksi vaihtoehto ja se on Olli.

Comment

required