Takana on sen verran kaunis viikonloppu täällä Brysselissä, että tekee oikein mieli heittää blogikehään muutama ajatus Suomen EU-politiikasta. Aihe oli tapetilla lähes koko viikon, ainakin eri lehtien pääkirjoituksissa ja myös meidän blogikeskustelussa.

Keskustelu lähti liikkeelle EU:n sokeripäätöksestä ja tulee saamaan lisää vettä myllyyn kun komissio päättää Suomen niin kutsutun 141-tuen jatkosta. Sokerina pohjalla muutamat tahot ovat myyneet Suomen EU-parlamenttipaikkojen vähenemisen kolmeentoista jonkinlaisena yllättävänä tappiona, vaikka asiasta sovittiin jo vuonna 2000 ja vahvistettiin 2007. (Lähes kaikille maille tulee vähemmän paikkoja kuin nyt, mutta kenellekään ei tule vähemmän kuin mistä aiemmin oltiin sovittu. Poikkeuksena Saksa, joka tippuu sovitusta 99-paikasta 96-paikkaan).

Tätä taustaa vasten esitän kolme teesiä, joista kuulisin mielelläni kommenttejanne:

1. Mielestäni Suomen EU-strategia on heikoissa kantismissa jos se riippuu sokeripäätöksestä tai 141-maataloustuista. Eihän se voi olla niin yksinkertaista, että linja muuttuu jos jossain asiassa ei saada omaa neuvottelutavoitetta toteutettua. EU-strategian tavoitteena pitää olla tuottaa tuloksia, ei se voi riippua tuloksista!

2. Mielestäni Suomen EU-politiikassa on kolme haastetta: lobbaaminen, lobbaaminen ja lobbaaminen. Jostain syystä meiltä puuttuu rohkeus. EU:ssa ei ole mitään pöytiintarjoilua. Tänne pitää tulla hakemaan se mikä haettavissa on ja samalla jakaa pottia kavereiden kanssa. Emme kertakaikkiaan uskalla mennä tarpeeksi aktiivisesti eri neuvottelutilanteisiin. Ei neuvotteluja hoideta ministerineuvoston kokouksissa. Väitän, että vähintään 95 prosenttia kaikista päätöksistä on jo hoidettu ennen kokousta. Jos joku asia tulee ministerikokouksessa yllätyksenä, niin olemme epäonnistuneet pahasti. Meidän on parannettava puhelindiplomatiaa ja valittava koalitiomme oikein. Ei se oma viisaus mitään tulosta tuota, se viisas tulos syntyy vain silloin jos on ajoissa hankkinut tarpeeksi kavereita sen taakse. Puheet siitä, että pienet maat eivät enää voi luottaa EU:n instituutioihin ovat täyttä potaskaa. Kaikkihan riippuu siitä miten hoidamme suhteemme niihin instituutioihin.

3. Mielestäni koko keskustelu Suomesta jonkinlaisena mallioppilaana on vähintäänkin ihmeellinen. Jos mallioppilaana tarkoitetaan maata, joka noudattaa kaikkia direktiivejä ja asetuksia mukisematta, niin kannattaa vain mennä katsomaan tilastoja. Suomi on kylläkin keskikastin paremmalla puolella, mutta ei läheskään kolmen parhaan joukossa. Toisaalta koko mallioppilas-käsite on harhaanjohtava. En tiedä millaisia mallioppilaita teillä oli koulussa (minä en ollut yksi niistä…), mutta mielestäni mallioppilaat eivät ikinä istuneet hiljaa eturivissä. Mallioppilas ei tyydy kaikkeen mitä tarjoillaan, vaan on itse aktiivisesti vaikuttamassa luokan henkeen. Hän on aktiivisesti mukana rakentamassa jotain uutta, ei passiivisesti marmattamassa, että kaikki on päin mäntyä.

Summa summarum. Jos EU olisi huone, jonka keskeltä löytyisi ruokapöytä herkkuineen, niin Suomen linja on edennyt suunnilleen näin:

Jäsenyytemme alkuvaiheessa tarkkailimme tilannetta huoneen seiniin nojaillen. Amsterdamin neuvottelujen myötä liikuimme huoneen keskelle ja vuoden 1999 puheenjohtajuuskautemme aikana istahdimme rohkeasti pöytään. Otimme sen mikä meille kuului ja jaoimme myös myös.

Nizzan sopimusneuvotteluissa olimme akitiivisia, mutta se ei auttanut. Kaikkien EU-maiden keskinäinen luottamus katosi kuin tuhka tuuleen. Isot kiistelivät pienten kanssa vallasta, ja jälki oli sen mukaista.

Sen jälkeen alkoi Suomen EU-politiikan passiivinen laskukausi. Aloimme marmattamaan, että ei tämä EU olekaan niin kivaa ja tämän eteenhän joutuu tekemään töitä. Siirryimme takaisin kyhnäämään seinän vierustalle. Välillä toimimme myös jarrumiehen, ei vähintään silloin kun keskustelu siirtyi EU:n turvatakuisiin.

Hallitusvaihdoksen myötä EU-politiikassamme puhaltaa taas uudet tuulet. Myönnä toki, että näkemykseni on subjektiivinen. Mutta tuskaan kukaan voi väittää, että esimerkiksi Ilkka Kanervan toiminta ulkoministerinä olisi ollut jotenkin passiivista.

Comment

required