%video%

Yllä lyhyt videopätkä keskustelusta.

Tarkoituksenani oli kirjoittaa analyyttinen blogimerkintä kahden päivän keskustelusta EU-tulevaisuudesta. Jouduin kuitenkin säntäämään kentälle, joten tähän hätään pari lyhyttä huomiota.

Euroopan parlamentissa vietetyt 2 päivää olivat sinivalkoista juhlaa. Puhetta johti suvereenisti Paavo Lipponen. Jari Vilen oli erinomainen työryhmän puheenjohtaja. Jouko Skinnari raportoi energiakysymyksistä ja pääministeri Matti Vanhanen piti puheen ”tulosten Euroopasta”.

Juuri kun Lipponen oli iskemässä nuijaa kokouksen päättymiseksi, Helsingistä kiiri uutinen, että Suomi on ratifioinut perustuslaillisen sopimuksen. Salissa puhjettiin spontaaneihin suosionosoituksiin. Ratifioinnilla on huomattavasti suurempi merkitys EU piireissä, kuin Suomessa saatetaan ymmärtää.

Päivän parhaasta kielikuvasta vastasi ranskalainen kollegani Alain Lamassoure. Hänen mielestään on olemassa 2 ääripäätä perustuslaillisessa keskustelussa: stringit ja joulupukin asu. Minimalistit haluavat perustuslaista jäävän jäljelle mahdollisimman vähän, ehkä vain stringit. Maksimalistit haluavat perustuslaillisen sopimuksen kokonaisuudessaan ja jopa vähän enemmän eli joulupukin asun.

Minä uskon joulupukkiin ja samaa mieltä olivat myös pääministeri Matti Vanhanen ja puhemies Paavo Lipponen, jotka vetivät keskustelun yhteen mallikkaasti.

 

 

Comment

required