Päivän piti olla rauhallinen. Toisin kuitenkin kävi. Päivän uutispommi tuli budjetinvalvonnasta.

Kävi ilmi, että Strasbourgin kaupunki on huijannut parlamenttia perimällä vuosittain noin 2,7 miljoonaa euroa ylimääräistä vuokraa yli 25 vuoden ajan. Huijaus tuli päivän valoon kun Euroopan parlamentti oli ostamassa kahta parlamenttirakennusta Strasbourgista. Ajatuksena oli, että on halvempaa omistaa kuin vuokrata.

Parlamentin tarkoituksena oli ostaa hollantilaisen rahaston SCI Erasmen omistamat Winston Churchill ja Salvador de Madariaga -rakennukset itselleen. Tähän asti parlamentti on vuokrannut rakennukset Strasbourgin kaupungilta, joka taasen on vuokrannut ne hollantilaisrahastolta.

Strasbourgin kaupunki vaati 29 miljoonan euron kompensaatiota 136 miljoonan euron kauppasummasta menettämilleen vuokratuloille. Siis mille vuokratuloille, kysyttiin parlamentissa.

Vaatimus nosti esille tilanteen mielettömyyden. Miksi parlamentti maksaisi kauppasummasta Strasbourgin kaupungille? Eihän tässä mitään välisummia pitänyt olla.

Uutinen sai aikaan liikettä parlamentissa. Budjetinvalvontavaliokunta kutsuttiin hätäisesti koolle käsittelemään asiaa. Kokouksessa Strasbourg sai kylmää kyytiä. Kerrankin valiokunnassa vallitsi yksimielisyys Strasbourgin kannattajien ja vastustajien välillä.

Kokouksessa päätettiin seuraavaa:

1. Kaikki aikeet lisärakennusten ostamisesta jäädytetään kunnes asiaan saadaan selvyys.

2. Strasbourgille ei myöskään makseta vuokraa ennen kuin saadaan selvitys todellisista vuokrakustannuksista.

3. Meidän piti äänestää Euroopan parlamentin vastuuvapausraportista torstaina. Äänestämme vastuuvapauden myöntämistä vastaan ensimmäistä kertaa parlamentin historiassa.

4. Perustetaan erillinen työryhmä selvittämään soppa juurta jaksaen. Näillä näkymin työryhmään tulee jäsen jokaisesta poliittisesta ryhmästä.

5. Budjetinvalvontavaliokunta antaa tiedotteen, jossa tuomitaan Strasbourgin kaupungin toiminta ja informoidaan jatkotoimista.

Miksi olen niin innoissani tästä kaikesta? Koska jos kortit pelataan oikein, niin tämä voi olla lopun alku sille, että parlamentilla on kaksi toimipaikkaa. Jos Strasbourgin kaupunki on todellakin toiminut näin, niin vankimmankin Strasbourgin kannattajan on vaikea puolustaa kuukausittaista rekkarallia.

PS: Päivän aikana tuli otettua kuviakin.


Lärkanin lukio parlamenttivierailulla.

 


Eija-Riitta puhumassa Pohjois-Helsingin Kansallisille Senioreille.

 


Ville ja Kansalliset seniorit.

 


EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtaja Ilkka Laitisen kanssa oli mukava jutustella pitkästä aikaa.

Comment

required