Pitkä päivä takana. Aamu alkoi BBC:n haastattelulla klo 8.00 ja päättyi täysistuntopuheenvuoroon 21.40. Siihen väliin mahtui paljon. Päivän kuuma aihe on Strasbourg. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.

Budjetinvalvontavaliokunta käsitteli asiaa tänään toisessa ylimääräisessä kokouksessaan. Taisimme keskittyä enemmän muodollisuuksiin kuin varsinaiseen substanssiin.

Kollega Markus Ferberin uusi raportti todettiin menettelytavaltaan laittomaksi. Eli uutta raporttia ei voitu esittää täysistuntoon. Näin ollen äänestämme huomenna Euroopan parlamentin vastuuvapautta vastaan. Tällöin raportti palautuu valiokunnan käsittelyyn. Uudelleen täysistuntoon se tulee näillä näkymin lokakuussa.

Budjetinvalvontovaliokunnan ylimääräinen kokous. Vasemmalla ruotsalainen Christoffer Fjellner, saksalainen Markus Ferber ja espanjalainen Salvador Garriga Polledo.

Strasbourgin kaupunki on juuri julkaissut lehdistötiedotteen, jossa se puolustautuu. Väittää, että mitään laitonta ei ole tehty. Tiedote ei ole vakuuttava. Siinä on selittelyn makua. Myös Markus Ferber, joka kuuluu itse asiassa Strasbourgin kannattajiin, on salissa samaa mieltä.

Budjetinvalvontavaliokunta lähtee nyt selvittämään, mitä oikein tapahtui. Tulevissa selvityksissä on kaksi näkökulmaa:

Ensiksi parlamentin sisäinen tutkinta: kuka tiesi asiasta ja miksi tietoa ei annettu ajoissa vastaavalle valiokunnalle? Eli kuka on mokannut parlamentin hallinnossa?

Toiseksi Strasbourgin kaupunki: miksi välistävedoista ei puhuttu avoimesti? Toimittiinko laillisesti?

Lisää kuvia valiokunnasta. Vasemmalta Koch-Mehrin, , Virrankoski, Starkeviciute ja Mulder. 

Omassa puheenvuorossani yritin olla mahdollisimman maltillinen. Korostin, että nyt tulisi keskittyä faktoihin. Selvitetään, mitä on tapahtunut. Vasta sen jälkeen voidaan lähteä pohtimaan Strasbourgin asemaa.

Kritision myös Euroopan parlamentin hallintoa ja ihmettelin, miksi asiaa ei nostettu esiin aiemmin. Toivoin myös, että kaikki asiaan liittyvät asiakirjat tuodaan esiin. Vastuu on Strasbourgin kaupungilla ja parlamentin hallinnolla.

Odotan mielenkiinnolla huomista äänestystä.

 

Comment

required