Tänään oli työntäyteinen päivä Helsingissä. Sen hienoin anti oli, että eri tilaisuuksissa sain käsitellä niitä aiheita, joiden kanssa teemme avustajieni kanssa juuri nyt paljon työtä: Suomen EU-strategia, lobbaaminen, HVK, Itämeri ja sisäarkkinat.

Aamupäivä meni Erkki Tuomiojan seurassa. Aloitimme Ekin kanssa Ylen ykkösaamussa (kiitos muuten jo niille, jotka ovat keskustelua kommentoineet). Aiheena Suomen EU-strategia. Mielestäni keskustelu oli hyvä, vaikka itse sanon. Ei mitään nokittelua, vaan asiaa.

Sen jälkeen sain kyydin Ekiltä eduskuntaan. Hän meni hoitamaan hommia ennen meidän yhteisiä HVK-kahveja Euroopan parlamentin tiedotustoimistolla.

Siinä välissä annoin haastattelut Verkkouutisille ja A-studiolle EU-lobbamisesta. Jälkimmäisen haastattelun teki Renny Jokelin. Meillä oli mielestäni hyvä keskustelu. Juttu tulee ulos ensi keskiviikon A-studiossa.

Teemakahveille osallistuivat Henrik Lax, Tuomioja ja allekirjoittanut. Keskustelimme EU:n uudesta sopimuksesta, joka pitäisi hyväksyä lopullisesti parin viikon päästä Lissabonin huippukokouksessa.

Taisimme kaikki potea HVK-väsymystä. Ainakin itselläni on sellainen fiilis, että nyt pitäisi ottaa tauko näiden instituutioiden uudistamisessa. Niistä on nyt väännetty kättä viimeiset 25 vuotta. On aika keskittyä niiden päätösten tekemiseen, eikä vain päätöksentekojärjestelmään.

Aamukahveilta menin Akateemisen Kirjakaupan kautta eduskuntaan. Ja arvatkaas kuka kävi myös Akateemisessa? No Eki tietenkin. Tapasimme jälleen eduskunnassa ennen ulkoasiainvaliokunnan kokousta. Kansanedustaja Tuomioja on kysesien valiokunnan jäsen. Allekirjoittanut kutsuttiin paikalle asiantuntijan ominaisuudessa. Aiheena Pohjoinen ulottuvuus ja Itämeristrategia. Aiheesta käydään muuten keskustelu eduskunnassaa 24.10.

Ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa.

Ennen kokousta tapasin Ahvenanmaalaisen kansanedustaja Elisabeth Nauclérin. Keskustelimme Euroopan parlamentin paikkajaosta, ja nimenomaan Ahvenanmaan näkökulmasta. Sanoin mielipiteeni suoraan. Ei ole realismia vaatia Ahvenanmaalle omaa paikkaa. Totesin myös, että Euroopan parlamentissa ehdotuksen esittäminen ei uskottavaa. Keskustelu oli hyvä ja rakentava.

Päivän päätteeksi vietin vielä parisen tuntia kauppa- ja teollisuusministeriön (eli tulevan elinkeinoministeriön) virkamiesten seurassa. Avustajani Tuomas Rautanen oli mukana. Kävimme läpi keskeisiä sisämarkkinakysymyksiä. Olen aina pitänyt KTM:n väestä. Rautaisen ammattitaitoista porukkaa. Palaverissa oli muutenkin rento ja avoin ilmapiiri. Taistelu parempien sisämarkkinoiden puolesta jatkuu.

PS. Kirjoitan viikonlopun aikana, tai viimeistään maanantaina, blogimerkinnän Suomen EU-strategiasta.

PPS. Loistavia uutisia! Budjettivaliokunta hyväksyi ehdottamamme Itämeri-pilottiprojektin. Summa oli 2,5 miljoonaa euroa. Siitä enemmän tuonnempana.

Comment

required