Juhannusaamua kaikille. Sain yöllä tekstiviestin Suomen neuvottelutiimiltä. Sopu uudesta perussopimuksesta syntyi aamuyöllä kello 4.36.

Viimeisenä hyväksyttiin kompromissi ääntenpainotuksista, tai pikemminkin uuden mallin voimaanastumisesta. Kantona kaskessa oli Puola. Kaksoisenemmistön voimaanastumista lykättiin vuoteen 2014. Siihen päälle iskettiin aiemmin viikolla esittämäni ”Ionninan” kompromissi, joka mahdollistaa Nizzan äänestysjärjestelmään viittaamiseen vuoteen 2017 saakka.

Britannia sai opt-outin perusoikeuskirjasta ja poliisiyhteistyön päätöksenteosta. Hollanti sai puristettua vahvemman roolin kansallisille parlamenteille.

Juuri nyt on hyvä fiilis, vaikka onkin Juhannusaamu. Tärkeintä oli, että poliittinen sopu syntyi. Varsinainen HVK alkaa heinäkuussa ja loppuu toivottavasti jo lokakuussa. Tämä tekninen HVK tulee olemaan tärkeämpi kun annetaan ymmärtää. Kokemuksesta tiedän, että siellä väännetään vielä kättä oikein kunnolla, koska HVK:ssa ”tulkitaan” mistä päämiehet oikein päättivät.

Yhtäkaikki, Angela Merkel osoitti jälleen kerran olevansa Euroopan taivaan kirkkain tähti. Oli pakko saada ratkaisu ja se saatiin. EU on viimeisen 30 vuoden ajan joko valmistellut, neuvotellut tai ratifioinut uutta sopimusta. Kun tämä sopimus on ratifioitu vuoden 2009 EU-vaaleihin mennessä niin on aika ottaa institutionaalinen tauko…ainakin siihen saakka kunnes Turkki koputtaa EU:n ovelle.

Comment

required