Osallistuin eilen Javier Solanan läksiäisillalliselle. Hieno, muistojen täyteinen ilta. Leppoisa tunnelma.

Javier Solana, EU:n ulkopoliitikan korkea edustaja

Meitä oli 20 entistä ja nykyistä EU-maan ulkoministeriä. Carl Bildt isännöi. Bildt piti hienon puheen, jossa hän kävi läpi yhteisiä kokemuksia Solanan kanssa Balkanilla. Puheenvuoro toi perspektiiviä. Ei siitä kauaa ole kun Euroopassa vielä sodittiin. Nyt Länsi-Balkanin maat ovat matkalla kohti EU-jäsenyyttä.

Vastauspuheenvuorossaan Solana kehoitti meitä kaikki elämään uuden Lissabonin sopimuksen kanssa. Se muuttaa EU:n ulkopolitiikkaa ja sitä kannattaa hyödyntää. Kuuntelin puhetta tyytyväisenä, koska Solana oli samoilla linjoilla maanantaisen Financial Times-haastatteluni kanssa. Pöytäsin samat teesit myös Reutersille ja AFP:lle.

Annoin Solanalle läksiäislahjaksi suomalaisen pulssimittarin. Hän on nimittäin innokas juoksija. Solana kiitteli kovasti lahjasta. Lupasi ottaa heti käyttöön.

Istun parhaillaan koneessa matkalla kotiin. Vuoden viimeinen työmatka. Tuntuu hyvältä, koska viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet yhtä reissaamista. Laskimme juuri, että viimeisen 60:n päivän aikana matkapäiviä on kertynyt 32. Vuoden aikana virkamatkapäiviä on ollut yli 100.

Toisaalta en ole sisäministeri, vaan ulkoministeri. Ei näitä hommia voi pelkästään kotimaasta hoitaa. Olemme suunnitelleet ensi vuoden matkustustuskalenteria. Mielenkiintoisia reissuja luvassa. Tavoitteena on, että ensi vuoden aikana on tullut koluttua kaikki mantereet.

Huomenna Saksan uusi ulkoministeri Guido Westerwelle tulee ensimmäiselle viralliselle vierailulle Suomeen. Istumme neuvostossa vierekkäin. Mukava vierustoveri ja samalla saan ylläpidettyä saksankieltä. Huomenna tiedossa mielenkiintoiset keskustelut.

Comment

required