YK:n turvallisuusneuvoston myöhään torstai-iltana 8.1. hyväksymästä päätöslauselmasta huolimatta Israelin sotilasoperaatio Gazassa on jatkunut läpi viikonlopun. Ilmaiskut ja maahyökkäys ovat keskittyneet erityisesti Gazan ja Egyptin välisen rajan tunneleihin sekä Gazan kaupunkiin. Israel vahvisti sunnuntaina 11.1. lähettäneensä myös reservijoukkoja Gazaan. Myös Hamas on jatkanut raketti-iskuja Israeliin. Pääministeri Olmertin mukaan Israel lähestyy sotilaallisia tavoitteitaan ja operaatio jatkuu.

Sunnuntai-iltaan mennessä surmansa oli saanut lähes 900 palestiinalaista, joista naisia ja lapsia lähes 400. Loukkaantuneita on yhteensä lähes 4 000. Noin 26 000 ihmistä on etsinyt suojaa UNRWA:n tarjoamista turvapaikoista. Neljä israelilaista siviiliä ja 10 sotilasta on kuollut operaation alettua.

Israel ilmoitti keskiviikkona 7.1. pitävänsä päivittäin kolmen tunnin tauon sotilasoperaatiossa humanitaarisen avun toimittamiseksi Gazaan. Myös Hamas ilmoitti pitävänsä tauon taisteluissa. Tauosta huolimatta Gazan humanitaarinen tilanne ei ole parantunut.

Taisteluissa on myös tuhoutunut avustusjärjestöjen rakennuksia. Tiistaina 6.1. YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n kouluun kohdistuneessa Israelin ilmaiskussa kuoli 40 henkeä ja loukkaantui useita. Torstaina 8.1. UNRWA ilmoitti joutuvansa keskeyttämään avun jakelun Gazassa kahden sen avustusrekan kuljettajan saatua surmansa Israelin armeijan tulituksessa. Israelin vakuutettua, että avustustyöntekijät eivät joudu hyökkäyksen kohteeksi, UNRWA jatkoi kuljetuksia perjantaina 9.1.

Lauantai-iltana 10.1. Israelin ohjusiskussa tuhoutui Kirkon ulkomaanavun rahoittama sairaalaklinikka. Ihmishenkien menetykseltä vältyttiin, mutta rakennus ja välineistö tuhoutui täysin.

Suomi ei hyväksy humanitaarisiin toimijoihin ja rakennuksiin kohdistuvia iskuja. Niiden toiminta on turvattava myös sotatilanteissa siviilien kärsimyksen helpottamiseksi. Olemme välittäneet tämän viestin myös Israelin viranomaisille.

Edellä mainituissa tapahtumissa on paljon selvitettävää taistelujen päätyttyä. Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä saada aikaan välitön ja kestävä tulitauko sekä huolehtia humanitaarisen avun toimittamisesta perille YK:n turvallisuusneuvoston torstaina 8.1. hyväksymän päätöslauselman mukaisesti. Sen jälkeen on löydettävä tie rauhanprosessin uudelleenkäynnistämiseksi.

Comment

required