Makedoniasta terve! Tämä vaikuttaa kumman kotoisalta maalta. Laskeuduimme Aleksander Suuren kentälle. Ajoimme Aleksanterin valtatietä pääkaupunkiin Skopjeen. Yövyimme Aleksanderin hotellissa.

Kävimme keskustelut hyvän kollegani ulkoministerin, presidentin sekä Euroopan unionin kaksoishatutetun edustajan kanssa.

Poseeraus ulkoministeri Antonio Milososkin kanssa

Makedonia on aktiivinen ja rakentava alueellinen toimija. Se on ainoa maa Länsi-Balkanilla, jolla ei ole avoimia rajakysymyksiä. Se on tunnustanut Kosovon, ja suhteet Serbiaan ovat normalisoituneet. Makedonia osallistuu lisäksi Bosnia-Hertsegovinassa Althea-operaatioon.

Makedonialla on kuitenkin yksi vakava naapuruusongelma. Kreikka ei hyväksy maan nimeä. Tällä avoimella nimikiistalla on konkreettisia seurauksia. Se estää maan etenemisen niin EU- kuin Nato-jäsenyystiellä. Kysymys kuuluu sarjaan vaikea ratkaista. Molemmilla osapuolilla siihen liittyy identiteettiin, historiaan, kulttuuriin ja traditioihin kytkeytyneitä tunteita. Samantapaista kiistelyä Skopjella on ollut myös Bulgarian kanssa kansallisuuden ja kielen nimiin liittyen.

Kysymys on yksi esimerkki Länsi-Balkanin politiikan arkipäivästä. Sitä värittää väistämättä historia.

Nyt Pristinaan.

Comment

required