Tässä taas perinteinen matkaraportti. Olen viettänyt hienot kaksi vuorokautta Shanghaissa. Olen täällä nyt ensimmäistä kertaa ja aivan äimän käkenä. Shanghain dynamiikkaa ei tajua ennen kuin tulee itse paikalle.
 
Kiinan mittakaavaa on vaikea käsittää. Kiinan talous kasvanee seuraavat 20 vuotta seitsemän prosentin vuosivauhtia. Kiinan osuus maailman BKT:sta lienee vuonna 2030 jopa 20 prosenttia ja maailman kokonaiskaupasta 15 prosenttia. Shanghain apulaiskaupunginjohtaja kertoi minulle, että Shanghain kasvu (noin yhdeksän prosenttia) on Kiinassa vielä vähän. Kiinassa on jo 70 miljoonaa yritystä, ja 480 Fortune 500 -listan yrityksistä toimii Kiinassa. Kiinan valuuttavaranto on 3 200 miljardia dollaria.
 
Kiinalla on kuitenkin myös omat haasteensa. Kulutuksen osuus BKT:sta on vain 34 prosenttia. Sen sijaan investointien osuus on ennätyksellinen 46 prosenttia. Ilman investointeja Kiinan BKT ei kasvaisi juuri lainkaan. Shanghain nopeasti rakennettu ja toimiva infrastruktuuri on hyvä esimerkki huimasta investointitahdista. Investointeihin nojaava kasvumalli on tuottanut kuitenkin roimaa lainaottoa, huonosti tuottavia sijoituksia ja resurssien haaskausta. Kuulin monilta, että jatkossa kiinalaiset haluavat panostaa erityisesti tehokkuuteen ja kestävään kehitykseen.
 
Oli hienoa vierailla myos Tongji-yliopistolla ja luennoida kiinalaisille opiskelijoille Euroopasta. Professori Yrjö Sotamaa on tehnyt loistavaa työtä suomalais-kiinalaisen yliopistoyhteistyön kehittämisessä. Vierailin myös Aalto Tongji Design Factoryssa, jota Sotamaa on ollut pystyttämässä. Oli mukava katsoa kiinalaisia opiskelijoita ahertamassa suomalaisen designin keskellä. Suomen ja Kiinan välinen opiskelijavaihto on loistava mahdollisuus molemmille osapuolille.
 
Yksi matkan opetuksista on, että Kiinaa ei kannata pelätä. Täällä on paljon tilaa suomalaiselle osaamiselle. Sen on osoittanut muiden muassa Rovio, jonka Aasian-toimipisteen avajaisiin osallistuin. Lähes 40 miljoonaa kiinalaista on ladannut Angry Birds -pelin ja luvun odotetaan nousevan sataan miljoonaan vuoden loppuun mennessä. Shanghai on suurin suomalaiskeskittymä Euroopan ulkopuolella, ja täällä on jo noin tuhat suomalaista. Lisää mahtuu.
 
Havaitsin, että monet kiinalaistoimittajat ovat Suomi-faneja osallistuttuaan ulkoministeriön Foreign Correspondents Programme -ohjelmaan Suomessa. Tuo ohjelma maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin kullanarvoisena näkyvyytenä Kiinan mediassa.
 
Huomenaamulla koneeseen, yhdeksän tunnin lento ja kotona ollaan.

ps. olen kuvassa puhumassa Tongji -yliopistossa. Jostain syystä puheotsikkoni jälkimmäinen osa (? the current crisis) oli jäänyt julisteesta pois, mutta ainakin palautteesta päätellen onnistuin vastaamaan kysymykseen.

 

Comment

required