Terveiset Japanista. Vaikuttava reissu menossa. Tavoitteena toisaalta tukea japanilaisia alkuvuoden kriisistä toipumisessa, toisaalta auttaa suomalaisia ja japanilaisia yrityksiä yhteisten bisnesmahdollisuuksien löytämisessä. Japani on maailman neljänneksi suurin talous EU:n, USA:n ja Kiinan jälkeen.

Maaliskuisen maanjäristyksen ja tsunamin tuhojen todistaminen Sendaissa oli yksi niitä hetkiä, kun kaikki sanat tuntuvat turhilta. Kadonneita kaupunginosia ja murjottuja voimalaitoksia katsoessa luonnon voima on aika ilmeinen. Jälleenrakennus on nyt pääsemässä liikkeelle. 20 000 ihmistä on kuollut tai kateissa, vahinkojen suoraksi taloudelliseksi vaikutukseksi on arvioitu 150 miljardia euroa.

Pieni, mutta symbolisesti tärkeä ele Sendain auttamiseksi oli Puuha Groupin päätös lahjoittaa Muumi-leikkipuisto kaupungille. Muumit ovat täällä supersuosittuja.

Signmark alias Marko Vuoriheimo veti Sendaissa rap-keikan, Silent Shoutin. Marko on ulkoministeriön erityisedustaja vammaisten oikeuksien edistämisessä, ja tapasimme hänen kanssaan myös Japanin kuurojen liiton edustajia.

Tokiossa olemme urakoineet yhdessä Jyri Häkämiehen ja 15 suomalaisen yrityksen kanssa energia-alan tapaamisissa. Teollisuusministeri Edanon kanssa kävimme läpi energia-alan näkymiä Japanissa ja suomalaisten yritysten osaamista mm. uusiutuvan energian alalla. Japanilaisia yrityksiä taas kiinnostavat suomalaiset ydinvoimahankkeet. Edano muuten vastasi virallisesta tiedottamisesta maaliskuun kriisin aikaan. Hän on tv:stä tuttu kasvo siis suomalaisillekin.

Ulkoministeri Gemban ja varaministeri Okadan kanssa käsittelimme euroalueen velkakriisiä ja valmisteluvaiheessa olevia EU:n ja Japanin vapaakauppaneuvotteluja. Kaupan vapauttaminen on etenemässä Aasiassa monella rintamalla. Euroalueen kriisiä pohdimme japanilaisten ekonomistien kanssa vielä illallisellakin.

Huomenna ohjelmassa ovat muun muassa tapaamiset japanilaisten kansanedustajien ja median kanssa, puhe seminaarissa, suurlähetystön väen kiittäminen upeasta toiminnasta kriisin aikana sekä osallistuminen Rovion tilaisuuteen. Japanissa on aina mukava vierailla, kun kaikki toimii tehokkaasti, ajallaan ja kohteliaasti.
Signmarkin kanssa lavalla


Comment

required