Kun kokoomuksen puoluekokous päättyi viime sunnuntaina Lahdessa, auton nokka kääntyi kohti Mäntsälää. Jo silloin kahvikupin ääressä Antti Rinteen kanssa tuntui siltä, että saamme yhdessä aikaiseksi hallitusohjelman seuraaville yhdeksälle kuukaudelle.

Kun alkuun puhuimme hallitusneuvotteluista, paino oli sanalla mini. Taloudellisen tilanteen takia mini ei kuitenkaan riittänyt. Lopputulos oli vähintään semi. Suomi tarvitsi hallituksen ja ratkaisun ripeästi.

Hallitustunnustelijana halusin tuoda neuvotteluihin uuden tavan tehdä asioita. Keskeistä oli yhdessä tekeminen. Ratkaisuun tarvittiin kaikkien viiden puolueen yhtenäisyyttä. Halusin tuoda mukaan neuvotteluihin myös eduskuntaryhmien puheenjohtajat. He toimivat samalla suorina linkkeinä eduskuntaryhmiin. Ryhmiin, jotka antavat ohjelmalle oikeutuksen sekä hyväksynnän.

Varsinaiset neuvottelut aloitettiin alkuviikosta. Maanantaina kävimme läpi suuria teemoja. Illallistimme yhdessä ulkoministeriössä ja katsoimme välillä jalkapallon MM-kisoja. Todelliset keskustelut aloitimme tiistaina Königstedtin kartanossa Vantaalla ja jatkoimme keskiviikkona ja torstaina valtioneuvoston linnassa Helsingin keskustassa.

Itse neuvotteluissa keskeistä oli pitää kiinni Jyrki Kataisen hallituksen kehyksistä sekä rakennepoliittisista linjauksista. Lisäksi oli selvää, että kaikki järkevät talouskasvua virittävät toimet on käytävä läpi. Hallitusohjelmaan saatu kasvupaketti ei ole puoleiden toiveiden tynnyri. Se on paketti, joka on huolella valmisteltu ja analysoitu. Kasvupanostuksien jälkeenkin valtiovarainministeriö arvioi, että valtionvelka taittuu sovitusti kehyskauden aikana.

Esimerkiksi ostovoiman, kotimaisen kysynnän ja työllisyyden parantamiseksi ansiotuloverotukseen tehdään inflaatiota vastaavat tarkastukset kolmen alimman tuloluokan osalle vuonna 2015. Indeksijäädytys siirtyy vuodelle 2016. Tarkastukset kohdennettiin kolmeen alimpaan tuloluokkaan siksi, että niiden vaikutus ostovoimaan on pieni- ja keskituloisilla kaikkein suurin. Lapsiperheet saavat myös oman verovähennysjärjestelmän. Matkailu- ja ravintola-alan työllisyyttä parannetaan edustuskulujen verovähennysoikeuden palauttamisella. Windfall-verosta uskallettiin luopua, koska järjestelmä osoittautui toimimattomaksi.

Kaiken tämän ja muun voi tiivistää siihen, että työn eteen on nyt tehty merkittäviä kannusteita. Ei hallitusohjelmaa tarvitse ylenpalttisesti hehkuttaa. Eikä moittiakaan. Teimme sen, mikä oli pakko. Antti Rinne ehdotti, että nimeämme ohjelman uudeksi nousuksi. Näin tehtiin.

Semipaketti on siis valmis. Ministerivalinnat tehdään maanantaina. Hallitus nimitetään tiistaina, ja sen jälkeen pääsemme käsiksi tärkeimpään. Pääsemme töihin nostamaan Suomea uuteen nousuun.

 

8 Comments
 1. Mika Kaakinen
  23.06.2014 16.42

  Onnea jatkoon pääministeri Stubb! Tärkeintä on nyt saada taloutemme nousuun ja työllisyys paremmaksi. Suomi tarvitsee työtä ja työpaikkoja.

  Reply
 2. Mika Kaakinen
  25.06.2014 11.47

  ”Esimerkiksi ostovoiman, kotimaisen kysynnän ja työllisyyden parantamiseksi ansiotuloverotukseen tehdään inflaatiota vastaavat tarkastukset kolmen alimman tuloluokan osalle vuonna 2015. ”

  Hyvä. Talous kuntoon ja ihmisille työpaikkoja. Toimikaa reservin vänrikki Stubb! Kansakunta tarvitsee tuloksia. Pelkät puheet eivät riitä. Toki niitäkin tarvitaan. Lykkyä tykö. Kansakunta luottaa Stubb&Kumppaneihin.

  Reply
 3. Vilho Partanen
  25.06.2014 11.47

  Kotimaan ikuisuuskysymysten rinnalla, mm. NATO vaiko eikö, ovat ne ulkomaankauppa-asiat pysyvästi ensisijaisen tärkeitä, koska niiden myötä lopulta isänmaan varallisuus ja työpaikat lisääntyvät tai vähenevät.

  Reply
 4. Tuula Kiilamo
  25.06.2014 14.35

  Hyvä pääministeri Alex, satuin kuuntelemaan asiantuntijan ja alan professorin Koskenniemen näkemyksen EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksesta. Uskon , että Sinun tai esikuntasi olisi hyvä ottaa häneen yhteyttä.

  Reply
 5. Mika Kaakinen
  26.06.2014 05.09

  Avioliiitto on miehen ja naisen välinen liitto! Avioliitto-käsitettä ei pidä laajentaa,

  Reply
 6. Mika Kaakinen
  26.06.2014 05.22

  Valtion velkaantuminen on saatava kuriin! Emme voi elää jatkuvasti velaksi.

  Reply
 7. Pentti O Pitkänen
  26.06.2014 22.37

  Toivoa sopii, että hallituspuolueet ja itse pääministerikin tekee voitavansa myöskin sen suuren kansalaisryhmän eteen joka muodostuu niistä itsensä unohdetuksi tuntevista omaishoitajista ja reilusta miljoonasta työeläkkeellä olevasta, joiden tulotaso ja ostovoima on vaarallisesti putoamassa. Kysyn miksi?

  Reply
 8. Mika Kaakinen
  27.06.2014 06.24

  Timo Soin on arvoasioissa lähempänä omia arvojani kuin Alexander Stubb. Timo Soini saa siksi ääneni nyt ja tulevaisuudessa. Mutta Alex Stubb on kelpo mies ja hyvä pääministeri.

  Muistakaa hallituksessa tehdä hartiavoimin töitä, jotta taloutemme saadaan nousuun ja ihmisille työpaikkoja.

  Reply

Comment

required