Aamu alkoi perinteisellä Olli Rehn -tapaamisella. Olli briiffasi suomalaisia meppejä perjantain huippukokouksen valmisteluista. Turkki ja Bulgaria ovat putkessa. Romania ei täytä kaikkia jäsenyyskriteerejä. Mielestäni oli hienoa, että Suomen hallitus nosti tässä kysymyksessä kissan rohkeasti pöydälle.

Päivän aikana kävin ryhmämme ohjelmistopatenttipalaverissa, parlamentin USA-delegaation kokouksessa, federalistiryhmässä sekä seksuaalivähemmistöoikeuksien työryhmässä. Nämä kaksi jälkimmäistä ovat nk. Intergroup-ryhmiä. Eli eräänlaisia parlamentin sisäisiä etujärjestöjä.

Päivän iloinen yllätys oli, että minut valittiin seksuaalivähemmistöryhmän varapuheenjohtajaksi. Puheenjohtajana toimii entinen Eastender-tähti Michael Cashman. Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun meidän ”konservatiiviryhmän” edustaja ottaa vastaan tämäntyyppisen tehtävän. Mielikuvia ja tabuja kannattaa aina rikkoa.

Päivän pääteema oli äänestys Camiel Eurlingsin Turkki-raportista. Tunnelma istuntosalissa oli jälleen sähköinen. Hälinä kova. Eräs ryhmämme saksalaismeppi oli kerännyt 167 allekirjoitusta salaista äänestystä varten. Mielestäni käsittämätön veto. On ihmeellistä jos valittu edustaja ei voi rohkeasti kertoa, miten hän äänestää näinkin tärkeässä kysymyksessä.

Äänestyksessä paikalla oli 696 meppiä. Lopputulos oli selvä: 407 puolesta, 262 vastaan ja 29 tyhjää. Euroopan parlamentti näytti selkeästi vihreää valoa neuvottelujen aloittamiselle. Itse äänestin kaikkien muutosehdotusten kohdalla niin sanotusti liberaalin linjan mukaan: porkanaa ja keppiä.

Mietinnössä todetaan, että neuvotteluiden avaaminen on alku pitkälle prosessille, jonka päätös on luonteeltaan avoin eikä johda automaattisesti EU-jäsenyyteen. Tavoitteena on kuitenkin täysjäsenyys. Poliittisista ja taloudellisista kriteereistä pidetään kiinni.

Comment

required