No niin, vihdoin päästiin henkilövalinnoista asiaan. Tänään Saksan liittokansleri Angela Merkel piti parlamentissa briljantin puheen. Suosittelen sen lukemista, varsinkin alku on loistava kuvaus Euroopan sielusta (Merkelin puhe).
 
Kyseessä oli siis Saksan puheenjohtajuuskauden esittely. Normaalisti puheenjohtajamaan pääministeri heittää pöytään lattean luettelon haasteita. Sali on yleensä tyhjillään. Ne jotka ovat paikalle vaivautuneet, lukevat lehtiä tai haukottelevat.
 
Tänään fiilis oli erilainen. Sali oli tupaten täynnä. Vain raikuvat aplodit keskeyttivät meppien keskittyneen hiljaisuuden. Merkelin esiintyminen oli vakuuttava.
 
Itä-Saksassa varttuneen Merkelin puheessa oli syvyyttä ja sisältöä Euroopan tulevaisuudesta. Hän halusi löytää Euroopan ”sielun”. Niinpä, tätä sielua on jo haettu monta vuotta. Kts. esimerkiksi HS-kolumni vuodelta 2004.
 
Merkel korosti myös Euroopan monimuotoisuutta. Hänen mielestään suvaitsevaisuus ja vapaus ovat keskeisiä osia Euroopan sielusta. Pitää olla yhteinen visio ja tehdä asioita yhdessä. 
 
Puheenjohtajuuden painopisteiksi hän mainitsi EU:n turvalllisuupolitiikan, maailmankaupan vapauttamisen, transatlanttiset suhteet, venäjän, energian ja ilmastopolitiikan. 
 
Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso piti myös erinomaisen puheen, mutta se jää varmaan julkisessa keskustelussa Merkelin varjoon.
 
Barroson puhe oli kuitenkin tärkeä, koska siinä esitettiin viisi konkreettista maaliskuun nk. Berliinin deklaraatiota varten. Se on siis julistus, jolla juhlistetaan EU:n 50-vuotista taivalta. Barroson viisi teesiä olivat yhteisvastuu, kestävä kehitys, vastuunkanto, turvallisuus ja Eurooppalaisten arvojen edistäminen. Kuullostaa ehkä haukotukselta, mutta katsotaan maaliskuussa mitä ne sisältävät.
 
%video%
Eilinen gonzovideo, jossa esiintyvät Aki Riihilahti, Eija-Riitta Korhola, Ari Vatanen ja Heli Lehtonen.
 
Eilinen ei työn puolesta ollut välttämättä sieltä kiireisimmästä päästä, mutta muuten oli kyllä loistopäivä. Miksi? Koska jalkapallo-kolumnisti-legenda Aki Riihilahti, keskikentän terrieri, kävi tutustumassa Euroopan parlamenttiin.
 
Olen jo aiemmin näillä sivuilla hehkuttanut Akia. Pistän tällä kertaa vähän sordiinoa päälle, ettei kaverilla nouse hattuun…tai no ehkä vähän silti:
 
Aki on fantastinen tyyppi. Yhteiskunnallisesti valveutunut ajattelija. Mukava, rento kaveri. Loistava urheilija, jolla on vain yksi heikkous: Chryslerin sutenööriauto. Mutta senkin voi antaa anteeksi, koska miehen musiikkimaku on hyvä.
 
Oli kiva esitellä parlamenttia Akille. Tavattiin paljon porukkaa käytävillä ja käytiin vähän läpi parlamentin hommia.
 
Tähän loppuun vielä muutama linkki. Suosittelen seuraavia kotisivuja Eija-Riitta Korhola, Jan Vapaavuori, Minna Nalbantoglu ja Aki Riihilahti
 
Eija-Riitan päiväkirja ja ”kysy Korholalta”-palstat ovat helmiä. Jannen näkemykset mm. porvariyhteistyöstä ovat rautaa. Minnan blogista kannattaa seurata Ranskan vaaleja. Ja Akin kotisivuilla näkee miten maailmandominaatio etenee.
 
PS. Palaan perustuslakiin lähipäivinä.
 

Comment

required