Se on siinä! Barroson komissio hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä: 449 puolesta, 149 vastaan ja 82 tyhjää. Ääniä annettiin yhteensä 680. Kolmen viikon poliittinen draama on ohi.

Itse asiassa koko prosessi oli aivan liian pitkä. Eurooppa-neuvosto nimitti Barroson jo kesäkuussa. Uusi komissio aloittaa työnsä ensi maanantaina. Koko komissio on ollut rampa ankka jo lähes vuoden. Toivottavasti otetaan opiksi. Seuraavalla kerralla ajan nimityksestä päätökseen on oltava lyhyempi.

Äänestyksessä oli oma draamansa. Istuntosali oli täpösen täynnä. Tunnelma tiivis. Barroson puhe meni kutakuinkin suunnitelmien mukaan, rauhallisesti. Kerran hän poikkesi luetusta tekstistä. Tuolloin sali reagoi väitteeseen, että Barroso ei kertaakaan kritisoinut Euroopan parlamentin toimintaa.

Pöttering piti maltillisen puheenvuoron. Schulz öykkäröi normaaliin tapaansa. Watson oli jälleen kerran tyylikäs, Cohn-Bendit teatraalinen ja Wurz mitäänsanomaton.

Häiriköinti alkoi vasta brittien itsenäisyyspuolueen, Faragen, puheenvuorosta. Farage nosti esille väitteitä yksittäisten komissaarien menneisyydestä. Ne olivat niin halventavia ja vääristeltyjä, että väitteistä lähtee todennäköisesti liikkeelle juridinen prosessi.

Ranskalainen puoluetoverini Jacques Touboun tuohtui ranskalaiskomissaari Barrot`hon kohdistuneista väitteistä. Hän pyysi puhemieheltä työjärjestyspuheenvuoron, mutta ei saanut sitä. Siinä vaiheessa Jacques pillastui täysin.

Tilanne saatiin rauhoitettua ja suurimpien ryhmien puheenjohtajat kritisoivat Faragen puheenvuoroa. Loppujen lopuksi Farage yhdisti koko parlamentin, Le Penin ryhmää lukuun ottamatta, itsenäisyyspuoluetta vastaan.

Kaiken draaman jälkeen äänestettiin. Äänestystulos ei jättänyt tilaa jossittelulle. Uusi komissio aloittaa työnsä maanantaina.

Juuri nyt istun autossa matkalla Strasbourgista Brysseliin. Ehdin viettää tunnin Emilien ja Oliverin kanssa ennen lentoa Helsinkiin.

Huomenna meppikiertue jatkuu Kouvolassa. Illalla olen Stillerin ja Hytösen showssa. Sunnuntaina esiinnyn Maailmannäyttämöllä. Aiheena Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Comment

required