Ilta on kulunut kanavahyppelyn parissa. Piti valita Suomi-Ruotsi ottelun ja Ranskan vaalien välillä. Suomi hävisi, Sarkozy voitti, mutta molempia tuli katsottua.
Vaalituloksen julkistamisessa on aina oma dramatiikkansa, vaikka Belgian media (RTBF ja Le Soir) julkaisi ovensuukyselyjen tulokset ennen muita. Mitenköhän Suomessa suhtauduttaisiin siihen, että ruotsalaiset tiedotusvälineet julkaisisivat Suomen presidentinvaalien ennakkoäänet ennen kuin vaaliuurnat ovat sulkeutuneet?
EPP-ryhmämme lehdistöneuvonantaja Antti Timonen on myös pitänyt meikäläistä mukavasti ajan tasalla vaalien edistymisestä. Kiitos Antti.
Äänestysprosentti oli 85. Sarkozy sai noin 53 ja Royal noin 47 prosenttia annetuista äänistä.
Molemmat ovat pitäneet kiitospuheensa. Royal myönsi vaalitappionsa. Hän aikoo jatkaa politiikassa. Ranskan eduskuntavaalit pidetään 10. ja 17. kesäkuuta. Sitä ennen sosialistien sisällä käytäneen taistelu johtopaikasta.
Royalin avomiehen Francois Hollanden pääsihteriys haastettaneen. Oikealta puolelta haastaa Dominique Strauss-Kahn ja vasemmalta Laurent Fabius. Mielenkiintoista nähdä mikä tulee olemaan Royalin rooli vaaleissa. Ehkä hekin turvautuvat kahden kärjen taktiikkaan.
Sarkozy korosti puheessaan olevansa kaikkien ranskalaisten presidentti. Lupasi laittaa Ranskaan vauhtia.
EU-kumppaneille hän totesi, että Ranska palaa takaisin EU:n keskiöön. Hänen mielestään EU:n on kuunneltava kansalaisia, jotka haluavat suojelua. Toivottavasti tämä ei tarkoita protektionismia.
Sarkozy korosti myös hyviä suhteita USA:n. Hän toivoi amerikkalaisilta johtoroolia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Puheessa korostui myös Välimeren ja Afrikan mantereen tärkeys uudelle presidentille.
Sarkozy ottaa presidentin tehtävät vastaan 16 toukokuuta, jonka jälkeen hän nimittää heti uuden hallituksen. Näillä näkymin pääministeriksi nousee Francois Fillon, joka on pitkän linjan politiikko ja Sarkon tukija. Hän oli ennen sosiaali- ja opetusministerinä ja tehnyt suuren eläkeuudistuksen.
Veikkaan, että Sarkozy lähtee ensitöikseen Berliiniin keskustelemaan Merkelin kanssa EU:n perustuslain (tai pitäisikö sitä kutsua vain EU-sopimukseksi?) tulevaisuudesta. Seuraavien viikkojen aikana tiedetään, mikä on perustuslaillisen sopimuksen kohtalo.
PS. Sain kaveriltani hauskan tekstarin, jossa todettiin, että ”Benin talli laajentaa: Ranskasta tuli Sarkomaa”…Niinpä.