Hieno viikonloppu Saariselällä. Isännöimme pääministeri Jyrki Kataisen kanssa kansainvälisiä vieraita. Aivoriihessä mukana Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis, komissaari Olli Rehn, Espanjan Eurooppaministeri Inigo Mendez de Vigo, WTO:n pääsihteeri Pascal Lamy, Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Jörg Asmussen ja allekirjoittanut. Paikalla oli myös paljon kansainvälistä mediaa, muun muassa Financial Times, International Herald Tribune, Der Spiegel, Reuters, AP, Bloomberg, Dow Jones ja Afp.

Tässä järjestyksessään kolmannessa (toinen peruuntui tsunamin ja Libyan takia) Lapland Retreatissa oli kolme tavoitetta: lisätä Suomen vaikutusvaltaa, saada uusia ajatuksia ja näyttää Lappia maailmalle. Tälläkin kertaa onnistuimme, ja lisää on luvassa. Jos haluaa vaikuttaa, niin pitää tuoda kansainvälisiä vaikuttajia myös Suomeen. 
Aivoriihemme käsitteli kolmea pääteemaa: maailmanpolitiikan painopisteet, Euroopan unionin tilanne ja EU:n tulevaisuus. Keskustelu oli vilkasta ja antoisaa, Pascal Lamyn ja Olli Rehnin alustukset veitsenteräviä. Keskustelua syvensi myös se, että näkökulmat tuotiin eri instituutioista ja maista. 
Keskustelimme paljon aiheista, joista mekin tässä blogissa käsittelemme: kasvavista markkinoista, EU:n vaikutusvallasta, ydin-Euroopasta, maailmankaupasta, EU:n legitimiteetistä sekä EU:n, Kiinan ja Yhdysvaltojen muodostamasta valtakolmiosta. Miten saada Eurooppaan vakautta, kasvua ja kilpailukykyä? Pitäisikö Euroopan integraatiota syventää?
Tällaisen retriitin jälkeen on mahtava fiilis. Tuntee oppineensa uutta. Ja toivon mukaan se näkyy myös omassa toiminnassa. Tuntuu myös hienolta näyttää Suomea parhaimmillaan, niin vieraille kuin kansainväliselle medialle. Sain muutaman hiihtokilometrinkin plakkariin. Vietin eilen kaksi tuntia ladulla kahdestaan Pascal Lamyn kanssa. Ei hassumpi paikka parantaa maailmaa.

Comment

required