Aamu alkoi vierailulla Ruskeasuon koululla eli Ruskiksella, jossa opiskelee yli 80 liikuntavammaista lasta ja nuorta. Koulu tekee upeaa työtä. Ruskis järjestää esi-, perus- ja lisäopetusta sekä oppimisvalmiuksia ja oppimista tukevaa kuntoutusta jo vuosikymmenien kokemuksella. Tänä vuonna koulu täytti kunnioitettavat 120 vuotta. Kiertelin luokissa tutustumassa eri ikäisten ryhmien toimintaan ja pääsin itsekin koulunpenkille. Vierailun päätteeksi koko koulun oppilaat olivat kokoontuneet juhlasaliin, jossa koulun orkesteri esitti Ruskis -räpin. Koko juhlasalillinen lauloi orkesterin mukana. Oppilaat esittivät myös paljon loistokysymyksiä. Aivan mahtava ja sanoinkuvaamattoman lämmin tunnelma!

 Vierailulla Ruskiksen koululla. (Kuva: Anne Keinänen)

No, ”vähän” vähemmän lämmin tunnelma on Korean niemimaalla. Tilanne jatkuu jännittyneenä. YK:n turvallisuusneuvosto ei päässyt yksimielisyyteen. Kiina ja Venäjä vastustivat Pohjois-Korean toteamista syylliseksi ja kritisoivat Etelä-Korean tämän aamun sotaharjoituksia. Pohjois-Korea on BBC:n mukaan tuominnut sotaharjoituksen provokaatioksi ja samalla ilmoittanut, ettei se ryhdy vastatoimiin kiistanalaisella merialueella. Välitön kriisi näyttää tällä erää olevan ohitse. Kovan retoriikan seasta yritetään lukea mahdollisia pieniä liennytyksen merkkejä.

Suomen kanta on se, ettei Etelä-Korean sotaharjoituksia voi käyttää tekosyynä jatkouhitteluun. Jännityksen kiristyminen on äärimmäisen valitettavaa. Ei voi kuin toivoa osapuolten malttia.

Iltapäivällä reissasin Lahteen Etelä-Suomen Sanomien järjestämään ”Ulkopolitiikka. Nyt!” -keskusteluun. Hyvää debattia Eero Heinäluoman ja Antti Kaikkosen kanssa päätoimittaja Heikki Hakalan johdolla. Sibeliustalo melkein täynnä – ja se ei ole aivan vähän! Kunnon syvällinen keskustelu tekee aina hyvää.

Sibelius-talossa tupa melkein täysi.

Keskustelu Antti Kaikkosen, Eero Heinäluoman ja päätoimittaja Heikki Hakalan kanssa.

Valko-Venäjällä järjestettiin eilen presidentinvaalit. Ilmapiiri oli ennen vaaleja sikäli toiveikkaampi, että kampanja oli sujunut avoimemmin ja vapaammin kuin moniin vuosiin. Ehdokkaita oli kaikkiaan 10. Vaaleja seurasi iso joukko kansainvälisiä vaalitarkkailijoita.

Vaalipäivä päättyi kuitenkin väkivaltaisuuksiin. Muiden mielenosoittajien lisäksi mm. ehdokkaana ollut Uladzimir Nelkjajev hakattiin tajuttomaksi. Nelkjajev muuten asui Suomessa pakolaiskirjailijana vuosina 2000-2004. Myös useita presidenttiehdokkaita on tietojen mukaan yhä pidätettynä.

Olin aamupäivällä puhelimitse yhteydessä Valko-Venäjän ulkoministeriin Sergei Martynoviin. Totesin vaalikampanjan järjestelyissä olleen myönteisiä merkkejä aiempaan verrattuna, mutta väkivalta ja pidätykset ovat nyt vahva huoli. Väkivalta on tuomittavaa. Esitin huoleni tapahtumien vaikutuksesta Valko-Venäjän kehitykseen ja EU-suhteisiin. Malttia ja vuoropuhelua peliin!

Keskustelin puhelimessa myös Etyjin vaalitarkkailijana maassa olevan kansanedustaja Kimmo Kiljusen kanssa. Hän kertoi poliisin syyllistyneen selvästi ylimitoitettuihin vastatoimiin mielenosoittajia kohtaan.

Tilanteen jatko olisi nyt hoidettava ehdottomasti väkivallatta ja provosoimatta. Pidätetyt tulisi vapauttaa. Tällä hetkellä odotan vielä Etyjin vaaliarviota perusteellisemman kuvan saamiseksi. EU:n kannanotto tulee myös ulos lähiaikoina.

Suomelle Valko-Venäjä on omaa lähialuetta ja sen kehityksen seuraaminen siksi tärkeää. Ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltiokehitys ovat avainasemassa.

 

Comment

required