Tänään on varsinainen Ruotsi-teemapäivä. Ruotsi julkisti linjauksensa kriisinhallintaosallistumisensa jatkamisesta Afganistanissa. Suunnittelua on tehty yhdessä puolin ja toisin. Olen puhunut Carl Bildtin kanssa puhelimessa melkein joka päivä.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt esitteli lehdistötilaisuudessa lähtökohdat, joihin myös pääoppositiopuolue on sitoutunut: 1. Tuki Afganistanin presidentti Hamid Karzain tavoitteelle siirtää turvallisuusvastuu afgaaneille itselleen 2014 loppuun mennessä kaikissa maakunnissa. 2. Muuttunut turvallisuustilanne. 3. Yhteinen vastuu ja tuki Ruotsin osallistumiselle.

Suomi pitää linjausta myönteisenä. Ruotsalaiset jatkavat työtä Pohjois-Afganistanissa alueella, jossa myös suomalaiset toimivat. Presidentti ja hallitus antoivat samaan aikaan Reinfeldtin tiedotustilaisuuden kanssa yhteistiedotteen, jonka mukaan Ruotsin linjaus on yhteensopiva Suomen tähänastisten linjausten kanssa. Jos kiinnostaa, tiedote löytyy osoitteesta www.vnk.fi.

Tapasin lounaalla ruotsalaisia taloustoimittajia.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja Prinssi Daniel (kuva: Eero Kuosmanen)

Illalla osallistun tasavallan presidentin illalliselle, joka on järjestetty kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin Suomen-vierailun kunniaksi. Tapaan Victorian ja Danielin privaatisti ennen illallista. Hienoa päästä vaihtamaan kuulumiset. Saattaa olla, että puhutaan pari sanaa myös urheilusta.

Comment

required