Tänään on ollut hyvä meppikiertuepäivä Helsingissä. Elina Karjalainen oli rakentanut taas sellaisen ohjelman, että meppi pysyi hädin tuskin kyydissä.

Aamulla palaveerasin eduskunnassa Kokoomuksen EU-porukan kanssa mm. perustuslain ratifioinnista eduskunnassa. Sitten tapasin Ranskan suurlähettilään, kävin Helsinki International Schoolissa luennoimassa ja tapasin Peter Ekholmin.

Diplomaattikierros jatkuu, kun tapaan iltapäivällä vielä Iso-Britannian suurlähettilään. Pisteenä ii:n päällä ehdimme istua illalla Kirsi Pihan kanssa viinilasin ääreen.

Päivän parhaat uutiset tulivat kuitenkin Tukholmasta.

Fredrik Reinfeldt hyväksyttiin eilen Ruotsin pääministeriksi, ja tänään esiteltiin uusi hallitus. Kokoonpano on loistava!

Ruotsin ulkoministeriksi tulee hyvin tuntemani Carl Bildt, entinen pääministeri ja arvostettu ajattelija. Bildt on yksi Euroopan arvostetuimpia oikeistopoliitikkoja. Erinomainen veto Reinfeldtilta.

Eurooppa-ministerinä aloittaa meppi Cecilia Malmström, jonka kanssa olemme tehneet mm. Oneseat-kampanjaa. Cecilia on Ruotsin parhaita voimia, ja hänen ministeripaikkansa oli selvä heti vaalien jälkeen. Salkustakin tuli erittäin mielenkiintoinen.

Ceciliaa voi verrata hyvin Suomen Eurooppa-ministeri Paula Lehtomäkeen. Kummatkin ovat nuoria Eurooppa-myönteisiä liberaaleja. Bildtin ja Erkki Tuomiojan ajatusmaailmat sen sijaan poikennevat toisistaan.

Reinfeldt, Bildt ja Malmström ovat sellainen kolmikko, että Ruotsin EU-politiikalta voi odottaa hyviä asioita tulevina vuosina. Suomi saa kovan kilpailijan ”EU:n pikkujättiläisen” tittelistä.

Comment

required